”Det kommer att vara svag efterfrågan på olja”

2012-07-20 11:38 Affärsvärlden Redaktionen

Oljepriset har på fredag förmiddag utökat tidigare nedgångar med spekulation om att den senaste tidens prisuppgångar kan ha gått för långt med tanke på svag inkommande statistik och tecken på vikande efterfrågan.

Priserna på basmetaller sjunker likaså efter rapporter om att Kina behåller sina åtgärder för att kyla ned fastighetsmarknaden. I bakgrunden spökar den europeiska skuldkrisen, som hjälper till att lyfta priset på guld något.

Klockan 11.30 visade WTI-oljan i första termin en nedgång med 0:93 dollar till 91:73 dollar per fat, i den elektroniska handeln på Nymex. Detta bryter sju dagar i rad av stigande oljepriser, den längsta ihållande uppgången sedan i februari. På torsdagen steg WTI-priset till den högsta nivån på nio veckor. Brent-oljan är samtidigt ned 1:14 dollar till 106:66 dollar per fat.

"Ekonomiska fundamenta är mycket negativa och blir mer negativa varje dag. Det kommer att vara svag efterfrågan på olja till följd av den svaga ekonomin", sade James Williams, ekonom vid analysfirman WTRG Economics i London, Arkansas, till Bloomberg News.

Andrej Krujutjenkov, analytiker vid VTB Capital i London sade till Bloomberg News att det bara är naturligt att ha vinsthemtagningar inför helgen efter sju dagar i rad med stigande oljepris.

"Det är efterfrågesidan som är särskilt oroande, och uthålliga uppgångar över 108 dollar per fat i London (för Brent) kan vara svåra att berättiga. Geopolitik ger fortfarande stöd, där situationen i Syrien börjar bli utom kontroll, och en mer fientlig retorik mellan USA och Iran", sade han.

På valutamarknaden har dollarn tappat något mot euron, till 1:226, från 1:224 vid den svenska penningmarknadens stängning på torsdagen. Mot yenen visar dollarn små förändringar. På börserna är det överlag svagt ned i Europa efter något mer accentuerade nedgångar i Asien under natten. Marknadsräntorna sjunker i större delen av Europa, med Spanien som viktigt undantag, där den sjuåriga statsobligationsräntan stiger någon punkt till nivåer just över 7 procent.

På basmetallmarknaden sjunker priserna. Tremånadersterminen för koppar har sjunkit 52 dollar till 7678 dollar per ton, medan priset för zink med samma leveranstid är ned 29 dollar till 1.858 dollar per ton.

Det sjunkande priset på i första hand koppar hänförs till att Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua under natten meddelat att landet kommer att behålla åtgärderna för att dämpa utvecklingen på fastighetsmarknaden och inte få en ny uppgång i huspriserna. Detta dämpar efterfrågan på basmetaller vid husbyggande.

Lagerstatistik från London Metal Exchange, LME, visade att lagren av koppar steg med 1.550 ton under den senaste veckan, till 251.675 ton. Lagren av koppar som mäts av Shanghai Futures Exchange ökade samtidigt med 45 ton till 160.973 ton.

Priserna på ädelmetallerna guld och silver visar rätt små förändringar. Spotpriset på guld är upp, 2:27 dollar, eller 0,1 procent, till 1:584 dollar per uns. Silverpriset sjunker samtidigt lika mycket till 27:23 dollar per uns.

Bernard Sin, chef för valuta- och metallhandel vid MKS Finansce i Geneve, sade till Bloomberg News att folk fortsatt är oroade över situationen i Europa och att efterfrågan på fysiskt guld har ökat något.

I övrigt kan nämnas att priserna på jordbruksprodukter fortsatt hämtar stöd ur den svåra torkan i USA. Priset på majs fortsätter uppåt, efter en liten nedgång på torsdagen. Sedan i mitten av juni har priset på majs stigit över 50 procent. Analytiker säger till Bloomberg News att den starka utvecklingen för majs också lär kunna fortsätta, eftersom det kommer dåliga väderprognoser från USA:s majsbälte.

Sojabönor handlas samtidigt nära de rekordhöga nivåer som grödan nådde under onsdagen. Vetepriset sjunker på fredagen, men har stigit runt 10 procent i veckan.

Noteringar klockan 11.30

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:93 USD 91:73

Brent, första termin -1:14 USD 106:66

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -52 USD 7.678

Zink -29 USD 1.858

Aluminium -18 USD 1.926

Nickel -19 USD 16.036

Bly -21 USD 1.909

Tenn -195 USD 18.900

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +2:27 USD 1.583:70

Silver -0:23 USD 27:23

Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0022 USD 0:7241

Affärsvärlden Redaktionen

Premiumnyheter

Aktuellt inom