"Det som har hänt är obegripligt"

2016-03-10 09:46 Calle Froste
Foto: Jörgen Appelgren, Charles Hammarsten/IBL

Finansfamiljen Ax:son Johnson förlorade en kvarts miljard kronor i nöjesindustrin. Nu ser trotjänaren som pekats ut som ansvarig ut att slippa skadestånd.

"Jag har ingen kännedom om detta! Ta reda på vad det handlar om och underrätta mig omgående."

Så står det i ett mejl som utgör bevismaterial i den rättsprocess som enligt planerna ska upp till huvudförhandling i Svea hovrätt under fyra dagar i månadsskiftet mars/april.

Avsändare är Göran Ennerfelt, Antonia Ax:son Johnsons make och vd för ägarbolaget Axel Johnson Holding AB, navet i en av Sveriges tyngsta företagsgrupper. Enligt tidsstämpeln skickades mejlet från Ennerfelts Ipad kl 04.19 på morgonen, torsdagen den 24 januari för tre år sedan.

Sammantaget hade 700 miljoner kronor av familjen Ax:son Johnsons pengar lånats ut på oklara grunder. Fortfarande saknas 248 miljoner.

I tingsrätten dömdes trotjänaren Thomas Malmborg mot sitt nekande för grov trolöshet mot huvudman till fyra års fängelse. Rätten ansåg enkelt uttryckt att han hade gått utanför sitt mandat.

Thomas Malmborg säger, genom sin advokat Hans Strandberg, att han hade mandat att sköta familjens affärer.

Inför hovrättsförhandlingarna uttalar sig Göran Ennerfelt i ett mejl till Affärsvärlden.

"Det som har hänt är för mig obegripligt. Att en nära förtrogen medarbetare med 36 års tjänst skulle agera så är en tragedi. Det finns inga vinnare i detta, bara förlorare. När hovrättens dom faller är saken utagerad för vår del."

Uttalandet kan tolkas som att Axel Johnson-gruppen inte planerar att rikta skadeståndskrav mot Malmborg, vilket i så fall skulle betyda en förskjutning i förhållningssättet.

Tidigare har Johnson-gruppen lämnat frågan om skadestånd öppen.

Detta är en kortversion av historien om Axel Johnson-familjens märkliga investering i nöjesindustrin. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS