Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Det svarta bankfåret har blivit en kassako

2015-03-26 06:15
Foto: All over press/Folksam

Sakförsäkring var länge finansvärldens olönsamma svarta får. Men inte längre. När If höjde priserna och sänkte kostnaderna följde resten av branschen efter.

De svenska försäkringsbolagen lever en betydligt mer undanskymd tillvaro än sina kusiner - de fyra storbankerna. Det gäller inte minst sakförsäkringsbolagen. Det är en marknad som om möjligt är ännu mer koncentrerad än bankmarknaden, men som intresserar få utanför branschen.

Sakförsäkringsbolagen är dessutom ytterst lönsamma. Under det senaste decenniet har det varit en strålande business. Marknaden växer stadigt i takt med att svenskarna köper fler bilar, hus och privata vårdförsäkringar – och marginalerna förbättras stadigt.

Tillsammans tog de fyra dominanterna (Folksam, IF, Länsförsäkringar och Trygg-Hansa) in sammanlagt 56 miljarder kronor i premier under fjolåret. Det visar Affärsvärldens genomgång av bokslutsrapporter och årsredovisningar från sakförsäkringsbolagen själva, dess ägare och branschföreningen Svensk Försäkring.

Att få en samlad bild av resultatet på sista raden är svårare. Ingen av de fyra aktörerna är börsnoterad i Sverige och det saknas en enhetlig redovisning.

Detta är en kortare version av ”Oligopolets diskreta charm”, om de lönsamma sakförsäkringsbolagen.  En längre version går att läsa i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa intervjun i sin helhet här.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom