Deutsche Bank når ny botten

Deutsche Banks aktiekurs nådde ny historisk lägstanivå på måndagsförmiddagen efter att JP Morgans analytiker att bankledningens "mixtrande" med åtgärder för att lyfta sig ur krisen måste få ett slut.

Den tyska bankgiganten Deutsche Bank noterades för dagen 4 procent ned på kursnivån 5:86 euro på måndagsförmiddagen – den lägst noterade kursen någonsin i den Frankfurtnoterade aktiens börshistoria som sträcker sig tillbaka till 1997. Detta efter att börsvärdet försvagats med över 30 procent det senaste året.

Vd Christian Sewing har utlovat nya ”tuffa nedskärningar” inom bankens investmentenhet, men det saknas fortfarande klarhet gällande var och när detta ska ske samt hur det ska bidra till att vända banken, skriver JP Morgan i en notering, enligt Bloomberg.

”Deutsche Bank måste sluta mixtra med sina omstruktureringsåtgärder. Nästa steg måste vara ett objektivt beslut redogörande för vilka verksamheter som stängs, vilka tillgångar som reduceras och hur kostnadsåtgärderna ska bita”, skrev JP Morgans analytiker.

Deutsche Bank har de senaste tio åren misslyckats med att komma tillbaka till lönsamhet efter bankkrisen vid finanskrisen 2008, där bankens vidlyftiga risktaganden försämrade anseendet. Strax före krisen, som utlöstes av just sådant risktagande som Deutsche gjort sig skyldigt till, noterades bankens aktie på kursnivåer nära 110 euro.

Deutsche Banks lista över skandaler är lång och rör bland annat penningtvätt, marknadsmanipulation, bedrägerier och skatteflykt. Rättsprocesser pågår fortfarande i flera länder, utöver de stora fall som lett till böter för agerandet inför finanskrisen.

Hypotesen att en fusion med Commerzbank, där tyska staten utgör stabil storägare, skulle kunna bidra till att bättra på Deutsche Banks skamfilade rykte och kreditvärdighet gick i stöpet efter en månads förhandlingar tidigare i våras.

”Vi avundas inte Sewing, som ärvt det tuffaste jobbet inom europeisk bankverksamhet, men vi anser att han fortfarande står inför utmaningen att bryta dödläget”, skrev JP Morgans analytiker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco