Deutsche Bank stäms på miljarder

Finansmannen Alexander Viks bolag Sebastian Holdings stämmer Deutsche Bank på miljarder för misslyckade valutatransaktioner. Tidigare har bolagen stämt varandra i en hetsig tvisthärva värd mångmiljardbelopp.

Den svensknorske Alexander Vik stod på toppen av början av 2000-talet när hans internetbolag Xcelera värderades till över 100 miljarder kronor och ett bud på 50 miljarder kronor lades på franska Vivendi.

Han startade Sebastian Holdings med pengar från internetbolaget. Nu är bolaget inblandat i en stämningshärva med storbanken Deutsche Bank.

Miljardtvisten mellan Deutsche Bank och Sebastian Holdings tar avstamp i Lehman Brothers fall under 2008. Marknaden föll och Sebastian Holdings portfölj med den.

När marknaden kraschade efter Lehman Brothers fall följde Sebastians Holdings med och bolagets placeringar blev mindre och mindre värda och portföljs stora orealiserade förluster blev ohållbara. Bolaget tvingades till panikförsäljningar och nu har parterna stämt varandra på miljardbelopp.

Enligt Sebastian Holdings har den tyska banken tillåtit en handlare för stora befogenheter i valutahandeln under åren 2006-2008. Bolaget har lidit stora förluster och missade vinster på omkring 16 miljarder kronor på grund av att bolaget tvingats till stänga positioner på grund av tvisten, skriver Bloomberg under gårdagen.

Alexander Vik hade gett tillstånd att handlaren Klaus Said skulle få handla med vanliga valutor med en begränsning på 360 miljoner kronor och enligt bolagets advokat Tim Lord var banken medveten om dessa förbehåll. Därför bör inte banken ha tillåtit handel i derivat utanför begränsningarna, enligt Bloomberg.

Deutsche Bank har i sin tur stämt Sebastian Holdings på 1,6 miljarder kronor efter valutaspekulationer i mångmiljardklassen. Sebastian Holdings har inte klarat av att täcka sina förluster. När Sebastian Holdings dessutom tog ut 2,2 miljarder kronor från banken tog man beslutet att säga upp avtalet med fonden.

Sebastian Holdings menar istället att Deutsche Bank stängde positioner och tömde bolagets tillgångar utan tillstånd.

Sebastian Holdings har också en stämning mot Deutsche Bank i New York. Där stämmer Sebastian Holdings banken på 5 miljarder kronor på grund av att banken bidragit till bolagets förluster.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.