Deutsche: SKF inte längre köpvärt

Deutsche Bank sänker sin rekommendation för SKF till behåll från köp.
Deutsche: SKF inte längre köpvärt - skf-700_binary_6844340.jpg

SKF-aktien har stigit brant efter nyår och det har därför blivit allt svårare att motivera värderingspremien i förhållande till konkurrenterna Schaeffler, Timken och NSK.

Det menar Deutsche Bank som sänkt sin rekommendation från köp till behåll, en nedgradering Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på torsdagen.

”Vi saknar också en positiv katalysator för att kunna behålla en positiv syn efter den senaste tidens cykliska rally”, skriver banken.

Deutsche konstaterar att SKF i hög grad är beroende av de globala makrovillkoren och med tanke på den stora osäkerhet som råder tippar banken på att kullagerbolaget kommer att vara mer försiktigt in sin guidning inför andra kvartalet.

”Vi förväntar oss att de kommer att guida för något lägre efterfrågan, omfattandes lägre efterfrågan inom fordon och relativt oförändrad efterfrågan för industrisegmentet”, skriver banken och påminner om att guidningen inför det första kvartalet vad gäller industrisegment var att efterfrågan skulle vara ”något högre”.

”Vi förväntar oss inte att tillväxten bottnar före början av 2020”, skriver banken.

Investmentbanken skriver även att SKF, med stor del av arbetsstyrkan i Europa, är känsligt för löneinflation, och då särskilt i miljö med avmattad tillväxt. Dessutom kan konkurrensen antas öka från aktörer i Kina och Japan om branschtillväxten mildras och det kan leta till förnyad prispress globalt.

”Vi tror att koncernen måste öka omstruktureringsåtgärderna under 2019”, spår Deutsche som även tror att eftermarknad och tjänster erbjuder mindre lönsamhetsskydd i dag än historiskt eftersom kvalitén på SKF:s lager har förbättrats ytterligare och att livslängden på produkterna därmed har förlängts.

Deutsche Banks riktkurs ligger kvar på 175 kronor. SKF-aktien har handlats ned 1,7 procent på torsdagsförmiddagen till nivåer kring 165 kronor, men kursen är trots det upp nästan 28 procent sedan årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.