DI: Därför är skidanläggningsföretaget köpvärt

2016-02-01 08:11 Affärsvärlden SIX
Foto: Skistar

Skidanläggningsföretaget Skistar gynnas av den svaga kronan samtidigt som helgdagarna har legat bra till i kalendern, vilket stöttar efterfrågan på skidresor.

Historiskt sett visar sig köpläget i aktien ofta under sommaren men efter börsens svaga inledning på året är aktien köpvärd redan nu.

Det skriver Dagens Industri.

I slutet av 2015 meddelade Skistar att man köpt in sig som majoritetsägare i den österrikiska anläggningen St Johanner i Bergbahnen, vilket öppnade för tillväxt. Dock är behovet av förvärvad vinsttillväxt litet, givet de förutsättningar som bolaget arbetar under just nu med den svaga krona och den gynnsamma kalendern.

Utmaningen ligger istället i att öka beläggningen under lågsäsongsveckorna och helger. Enligt Dagens Industri finns det flera alternativ till hur man ska uppnå detta.

Det handlar först och främst om etableringen av barnkonceptet Valle samt att locka konferensgäster och den kapitalstarka gruppen med skidåkare över 55 år som har flexibla semestermöjligheter. Tittar man längre fram finns också stor potential i den flygplats, med tillhörande köpcentrum, som planeras i Sälen till 2017.

Dessa initiativ kan dock få svårt att väga upp för den lägre förväntade tillväxten i nästa år, då kalendern ser mindre gynnsam ut för semester under vinterhalvåret.

Sett till den pågående skidsäsongen ser Dagens Industri att Skistar går mot ett nytt kanonår. Bokningarna pekade på en 12-procentig ökning i den senaste rapporten som släpptes strax innan jul.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom