DI: Framtida utdelningsstjärnor

2016-03-16 07:57 Elin Hanspers
Foto: Tema Arkitekter/Attendo, Tomas Bergman/Bravida, imago/eventfotografen.de/All over press, Kiyoshi Takahase Segundo / Alamy / All over press

Ulf Petersson på Dagens Industri har vaskat fram fyra framtida högutdelare på börsen.

Enligt Petersson finns framtidens högutdelare bland riskkapitalbolagens senaste noteringar. En klassisk vinnarstrategi sägs vara att vaska fram de bolag vars utdelning spås öka mest under kommande år. De bolag som är intressanta är antingen de som har ett starkt löpande kassaflöde men som använder sina pengar till att investera stort eller minska sin skuldsättning, eller de tillväxtbolag som går in i en lugnare fas.

De aktier som anses intressanta är biometribolaget Fingerprint Cards, installationsbolaget Bravida, takboxtillverkaren Thule samt vårdbolaget Attendo.

Fingerprint Cards är ingen klassisk utdelningsaktie, men pengarna flödar in i bolaget. Utdelningarna borde inte brådska, utan det är troligt att bolaget väljer att återköpa aktier.

Bravida delar i år ut 1 krona per aktie, men utdelningen kan komma att öka då bolaget är kassaflödesstint. Anledningen till att bolaget inte delar ut mer i vår är att skuldsättningen fortfarande är hög, men redan i slutet av mars kommer skuldsättningen vara lägre än målet. Om några år bör bolaget dela ut cirka 3 kronor per aktie, vilket räknat på dagens aktiekurs ger en direktavkastning på nära 6 procent.

Thule har ett bra kassaflöde och kommer i vår att ge en utdelning på 2,5 kronor per aktie. Detta motsvarar en direktavkastning på 2,2 procent. Utdelningen kommer att öka då kassaflödet ytterligare minskar nettoskulden. Flera aspekter talar för att utdelningen kommer att vara högre än utdelningsmålet. Under våren 2017 är en höjning till 3,50-4 kronor möjlig.

I vår delar Attendo endast ut 0,54 kronor per aktie. Men utdelningen bör kunna höjas framöver, då bolaget hade en god utveckling i slutet av 2015 samt att bolaget har omförhandlat sina lån. Nästa år kan utdelningen höjas till 1,50 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 2,2 procent. Det är även möjligt att bolaget framöver höjer sin försiktiga utdelningspolicy. Om några år kan Attendo vara en högutdelare med en direktavkastning på drygt 4 procent.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS