DI: Grimstad skrev Swedbank-rapport redan 2017

Den norska advokaten Erling Grimstad skrev, på Swedbanks uppdrag, en rapport redan 2017 i syfte att identifiera penningtvättsrisker i banken. Det skriver Dagens Industri, med hänvisning till dokument som tidningen tagit del av.
DI: Grimstad skrev Swedbank-rapport redan 2017 - swedbank-700_binary_6959846.jpg

Den tidigare kända så kallade Grimstadrapporten från 2018, beskrev stora brister i Swedbanks arbete mot penningtvätt i Estland.

Enligt Swedbank var rapporten från 2017 en del av något som kallades ”Project Clear” som syftade till att avsluta kundrelationer.

Thomas Langrot, som är chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, EBM, uppger att ”det finns uppgifter” om ytterligare en eller flera rapporter från 2017, men att han inte kunnat ta del av dessa på grund av advokatsekretess.

Dagens Industri skriver även att FI inte vill svara på några frågor om Erling Grimstads rapport från 2017, men uppger att den ingår i den undersökning som inleddes i februari i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets