DI: Sälj medicinteknikföretaget

Strålterapibolaget har hamnat på villovägar, skriver DI och ger rekommendationen sälj.

Elekta har backat med 33 procent sedan aktien toppade på rekordnivån 115,80 kronor per aktie i mitten av augusti 2013. Samtidigt har börsen haft en stark utveckling.

Det som, enligt DI, verkligen är alarmerande är bolagets oförmåga att leverera stigande vinster och tillväxt. Vinsten efter skatt har minskat med 35 procent de senaste nio månaderna, trots att bolaget har valutavind i ryggen.

Elekta håller också kvar vid sin tidigare guidning för helåret, trots ett uselt tredje kvartal. Då krävs en stor resultatupphämtning, en historiskt stark försäljningsspurt samt 1,7 miljarder kronor i positivt kassaflöde efter löpande investeringar, något som marknaden inte tror på.

Det som talar för Elekta är att goda nyheter kan skapa köptryck för den hårdblankade aktien. Dessutom har bolaget en duopolställning på en cyklisk marknad och även dollarförstärkningen talar för bolaget. På minussidan syns ett minskat förtroende för ledningen, att premievärderingen är under nedmontering, samt tillväxtutsikterna och kassaflödesgenereringen.

DI tror att det kommer att ta tid innan Elekta hittar sin tillväxtform och aktien har mer att ge på nedsidan. Rekommendationen blir sälj.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.