Diamyd rusar på börsen

Forskningsbolaget Diamyd Medical rusade under måndagsförmiddagen med 32 procent, förmodligen som en reaktion på en intervju med bolagets vd i Svenska Dagbladet Näringsliv.

Diamyd har sex kliniska fas 2-studier igång samtidigt, till en kostnad av cirka två miljoner kronor i månaden, för att försöka ta fram ett vaccin mot typ 1-diabetes.

Fyra av studierna handlar om att bota typ 1-diabetes. Då sätts läkemedlet in snabbt på patienter som fått diagnosen för att se om sjukdomen stannar av.

Förhoppningen är att vaccinet ensamt, eller i kombination med andra läkemedel, ska förhindra eller fördröja att patienterna blir sjuka. Studierna väntas bli färdiga om mellan ett och fem år.

“Vi siktar till 100 procent på att bota patienterna, men det första läkemedlet kommer troligen att handla om en bromsmedicin som ser till att förloppet går mycket långsammare. Om det funkar kan patienten gå ned kraftigt i insulin”, säger Diamyd Medicals vd, Ulf Hannelius, till SvD Näringsliv.

Vad händer då om Diamyd knäcker diabetes-gåtan?

“Det skulle vara en revolution och marknadsmässigt skulle det vara fantastiskt. Ingen annan autoimmun sjukdom har kunnat botas tidigare, och samma tankesätt skulle eventuellt kunna appliceras på andra sjukdomar”, fortsätter Hannelius i intervjun med SvD Näringsliv.

När kommer botemedlet mot typ 1-diabetes?

“Inom fem till tio år, tror jag. Vi siktar på att det ska hända så snart som möjligt men klinisk utveckling tar tid”, säger Ulf Hannelius till tidningen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG