DiCaprio spelar känd Wall Street-brottsling

I december har filmen Wolf of Wall Street svensk biopremiär. Filmen bygger på Wall Street-bedragaren Jordan Belforts extravaganta leverne med ett överflöd av droger, poolpartyn, snabba bilar och prostituerade.

”The Wolf of Wall Street” – boken om och av Wall Street-bedragaren Jordan Belfort ska bli film.

Nyligen släpptes trailern till The Wolf of Wall Street.

Filmen regisseras av Martin Scorcese och i rollen som Jordan Belfort syns en av Scorseses favoritskådespelare, Leonardo DiCaprio. Filmen får svensk biopremiär den 9 december i år.

Jordan Belfort föddes i Queens, New York, och startade 1990 mäklarfirman Stratton Oakmont. Han anlitade unga, hungriga mäklare som han lovade guld och gröna skogar i utbyte mot sin edsvurna lojalitet. Vissa av mäklarna på Stratton Oakmont hade inte ens gått ut high school, motsvarigheten till gymnasiet i Sverige.

Firman sysslade med en klassisk pump and dump-strategi – där mäklarna drev upp kursen i mindre börsbolag som Belfort sedan sålde sina aktier i.

Mäklarna följde ett manus skrivet av Jordan Belfort och precis som han utlovat blev alla rika på kuppen. Pengarna regnade in och de spenderades på droger, dyra viner, storslagna partyn, lyxbåtar och prostituerade.

Jordan Belfort var inget undantag. Han lyckades sänka lyxyachten Nadine, som en gång tillhört Coco Chanel, i Medelhavet samt köra sin bil genom en garageport under ett kolarus medan hans treåriga dotter satt obältat i passagerarsätet.

När Belforts drogproblem var som allra störst ska han ha tagit 22 olika mediciner som han blandade med bland annat kokain, morfin och xanax med mera. Varje dag.

Men som alla fester tog även denna slut. 1998 dömdes Jordan Belfort till fängelse för försäkringsbedrägeri och pengatvätt. Sammanlagt satt han 22 månader bakom galler.

Enligt Belforts memoarer skrattade han sig igenom hela avgiftningen på rehabkliniken. Lika roligt hade dock inte de investerare som förlorade 200 miljoner dollar på Belforts affärer. Belfort dömdes att betala tillbaka 100 miljoner dollar av pengarna. Det har han delvis gjort med hjälp av sina böcker vars intäkter oavkortat går till hans offer. En av böckerna: ”The Wolf of Wall Street” blir nu alltså film. Var pengarna från filmrättigheterna tar vägen är dock okänt.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.