”Digitala varumärken växer”

Erik Sprinchorn förvaltar Swedbank Robur Ny Teknik. För Affärsvärlden berättar han aktiemarknadens mest spännande case och framtidens Warren Buffet.

Hur förvaltar ni fonden?

– Jag och min stridsparskamrat Carl Armfelt förvaltar fonden tillsammans. Vi har jobbat ihop i tio år och i dag förvaltar vi fyra fonder. Ny Teknik är en nischfond, inriktad primärt på teknik och hälsa. Vi har försökt hålla oss disciplinerade och har tittat på lönsamma, kassaflödespositiva tillväxtbolag.

Ni har drygt 45 innehav i fonden. Finns det så många lönsamma tillväxtbolag?

– Norden är full av den typen av bolag. Framför allt har vi i Sverige en stark start up-kultur, med bra innovationsgrad och utbildning. Dessutom är småsparande i aktier mycket större här än på andra jämförbara marknader, till exempel Tyskland. Där går det knappt att börsnotera sig om man inte har mer än drygt 6 miljarder kronor (600 miljoner euro) i börsvärde. Men i Sverige är det möjligt även för mindre bolag att finansiera sig via aktiemarknaden.

Din kollega Carl Armfelt sa i en intervju (Affärsvärlden 45/2017) att MTG skulle kunna bli världsledande. Bolaget är fortfarande ett av era största innehav. Hur är utsikterna för bolaget i dag?

– Det är ett av aktiemarknadens absolut mest spännande case. Efter att ha varit tveksamma till bolagets lite osäkra verksamheter blev vi positiva till bolaget och köpte in oss för ett par år sedan. Tv-businessen har hållit upp bättre än väntat, och till och med vuxit. Det nya MTGx, som är inriktat på e-sport och dataspel, har också stabiliserats och börjat visa lönsamhet. Att det blir två nya bolag som ska fokusera på sina respektive verksamheter är i sig positivt, och dessutom har de köpt in sig i e-sport tidigt och på bra nivåer. Vi tycker att förhållandet mellan risk och avkastning i aktien är väldigt fördelaktigt.

I september har ni sålt av flera innehav i fonden. Hur kommer det sig?

– Vi har justerat lite efter den senaste volatiliteten i teknik­sektorn. En del av våra kunder är relativt kortsiktiga och har plockat ut delar av sina placeringar den senaste tiden. Tack vare att vi har varit relativt förberedda och har haft en större kassa än vanligt, har vi kunnat parera nedgången bra. Men vissa innehav har vi valt att sälja lite i.

Hur har fonden stått sig i börsoron?

– Fonden har tappat cirka 15 procent hittills i oktober efter 8 procents nedgång i september. Anledningen till detta är bland annat att dataspelsaktierna över hela världen har fått ge tillbaka efter den uppgång som varit. Våra största spelinnehav Take Two, THQ, CD Projekt och Paradox är alla ned.

Är det början på en större nedgång?

– Korrektionen vi har sett nu har varit snabb och hänsynslös, men det behöver inte vara inledningen på en stor krasch. Vinsttillväxten i bolagen är god så det finns fortfarande starka fundamenta. Vi ser stor potential i digitala varumärken och att de fortsätter växa. Om Warren Buffett blev rik på att köpa sockerbaserade varumärken som Heinz och ­Coca- Cola så tror jag att framtidens Buffett kommer göra sig en förmögenhet på digitala varumärken.

Betyder det köpläge nu då?

– Vi tänker att vi ska hålla oss lugna, men inte tillbakalutade. Vi måste fortsätta ha säkerhetsmarginaler, men samtidigt är ju sådana här nedgångar intressanta. Vi har till exempel varit med i emissioner i riktigt små bolag, Smart Eye är ett av dessa. Det är fondens andra auto tech-innehav efter Veoneer. Veoneer är ju ett bredare bolag, medan Smart Eye är mer nischat där man fokuserar på ögonstyrning i bilar.

Erik Sprinchorn

Förvaltar: Swedbank Robur Ny Teknik.

Förvaltat kapital: 17 miljarder.

Utveckling i år: +11%.

Utveckling de tre senaste åren: +114%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets