Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dijsselbloem backar från Cypernuttalande

2013-03-26 06:37

Eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, dementerade på måndagskvällen sitt tidigare uttalande i vilket han sade att tillvägagångssättet i omstruktureringen av Cyperns banker kan utgöra en mall för liknande problem i framtiden.

Det rapporterar Bloomberg News.

"Cypern är ett unikt fall med särskilda utmaningar som kräver de åtgärder vi enades om igår. Programmen skräddarsys till länders situationer och inga modeller eller mallar används", sade Jeroen Dijsselbloem.

Hans tidigare uttalande, i vilket han antydde att aktieägare, obligationsägare och i värsta fall kontoinnehavare skall delta i räddningspaketen fick marknaden att backa på måndagen.

Jeroen Dijsselbloem sade i nederländsk tv på måndagskvällen att han vill att euroområdet ska inleda en debatt om hur problemtyngda banker ska hanteras samtidigt som bördan för skattebetalarna begränsas. Han upprepade då också
förluster för obligationsägare och inlåningskunder kan bli en del av den framtida verktygslådan, efter att sådana åtgärder användes för att undvika en kollaps i Cypern.

"Vi letar efter en metod för att placera risker där de har tagits. Bankerna bör stärka sina balansräkningar - de måste säkra att de kan lösas uppnär de hamnar i problem. Därefter bör det bli möjligt att se till att aktieägare och obligationsägare bidrar till en räddning. Det är så vi går vidare. Därefter kan det eventuellt komma statligt stöd. den ordningen har varit omvänd de senaste åren", sade eurogruppsordföranden.

Han betonade dock samtidigt att Cypern var ett "extraordinärt fall".

"Det var därför vi gick extraordinärt långt genom att involvera inlåningskonton över 100.000 euro", sade han.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom