Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dijsselbloem: Klockan tickar för Grekland

2015-03-09 14:51

Diskussionerna mellan Grekland och EU om nödvändiga reformer går alltför långsamt. Det konstaterar eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, inför kvällens kommande möte i Bryssel.

"Vi förlorar för mycket tid. Sedan förra mötet har det varit väldigt få framsteg", säger han.

Jeroen Dijsselbloem har inför mötet fått ett brev från den grekiske kollegan, Yanis Varoufakis, där denne ger mer detaljer om de reformer som grekerna ämnar genomföra. Den grekiska regeringen hoppas att detta ska bana väg för en första utbetalning av nödlån ur det program som nyligen förlängdes med fyra månader fram till slutet av juni. Statskassan är väg att sina och landet uppges bara ha pengar för att klarar de närmsta veckorna.

"Det är upp till grekerna att säkra sin finansiering", säger Jeroen Dijsselbloem och upprepar vad han sagt många gånger den senaste månaden, att euroländerna står redo att ge mer stöd till Grekland om de fortsätter med reformarbetet.

Dijsselbloem hade tidigare sagt att en utbetalning skulle kunna ske redan i mars, men det är inte längre troligt då Grekland inte presenterat tillräckliga reformer enligt eurogruppsledaren. Förslagen från Yanis Varoufakis handlar bland annat om administrativa reformer och förbättrad skatteindrivning men metoderna för att genomföra detta har kritiserats.

Bland annat sägs grekerna föreslå att studenter och även turister skulle kunna anlitas som tillfälliga skatteinspektörer. Om det är seriöst eller inte vill inte Jeroen Dijsselbloem avgöra. Han ser snarare reformerna som ett bidrag till de diskussioner som han efterlyser mellan institutionerna EU-kommissionen, ECB och IMF och Grekland.

"Det viktigaste nu är att inte förlora mer tid och börja samtala på allvar. Förlängningen är bara under fyra månader och klockan tickar", säger Jeroen Dijsselbloem.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom