Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

DNB: Därför är det dags att sälja Telia

2019-03-22 09:06
Telias huvudkontor i Solna

DNB sänker Telia till sälj från tidigare behåll och menar att marknaden prisat in nyheter som kommer ta åratal att materialisera.

Marknadens förväntningar på hur stora besparingar som operatören Telia kommer att lyckas genomföra under kommande år är inte orimliga, men besparingarna är svåra att uppnå och redan inprisade i nuvarande aktiekurs.

Det skriver DNB i den analys där banken sänker sin rekommendation för Telias aktie till sälj med upprepad riktkurs på 40 kronor.

Analysen tar även upp Telias "svaga historik gällande att leverera" på just kostnadsbesparingar.

2018 avslutades med ett "exceptionellt svagt kvartal", vilket ringade in behovet av effektiviseringar eller högre tjänsteförsäljning inom Telia.

De prishöjningar för bredband, tv och fast telefoni som planeras är förvisso lägliga, men DNB tror att höjningarna är för stora och abrupta. Ett lindrigare stegvist ökningsförfarande skulle ha varit bättre för att förhindra kundtapp, men prishöjningarna väntas ändå bidra till att stabilisera rörelseresultatet på ebitda-nivå för den svenska verksamheten under 2019, menar DNB:s analytiker.

För att bli lika effektiva som Telenor när det gäller försäljning och abonnemang per anställd, ett bolag som anses marknadsledande på dessa punkter, skulle Telia behöva säga upp fler anställda än vad som ser ut att bli fallet, bedömer DNB.

Dessutom spår banken att den eventuella svenska statliga avyttring av Telia-aktier som politiker har talat om skulle ta åratal och skapa kurspress, ifall avyttringen blir verklighet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom