DNB: Därför är det köpläge i Dometic

Dometic, som bland annat producerar kylskåp till husbilar, har en stark marknadsposition och borde kunna fortsätta att leverera högre marginaler än liknande bolag och har dessutom goda förutsättningar att växa snabbare än marknaden. Det skriver DNB Markets i en analys.

Banken inleder bevakning med rekommendationen köp till riktkursen 110 kronor.

DNB skriver att de många ägarbytena, ofta från ett riskkapitalbolag till ett annat, sedan avknoppningen från Electrolux i början av 2000-talet har inneburit lite fokus på långsiktig effektivisering, vilket har resulterat i en fragmenterad produktion. Med den nuvarande ledningen menar DNB att detta kan komma att ändras och banken räknar med rörelsemarginalen kommer att stiga sekventiellt från 14,2 procent 2018 till 14,7 under 2019, för att ligga på 16,5 procent 2020.

Samtidigt har Dometics förvärvstakt ökat under de senaste två åren, en utveckling som DNB bedömer som trolig att fortsätta och som i sådant fall kommer att driva på tillväxten och minska bolagets beroende av den amerikanska marknaden för fritidsfordon (rv). Därför menar DNB att ytterligare förvärv kan komma att utgöra en katalysator för aktiekursen.

På torsdagsförmiddagen stod Dometics aktie runt 86 kronor. Sedan årsskiftet har aktien stigit 56 procent och har därmed återhämtat en stor del av det senaste årets kursfall i spåren av den kraftigt krympande amerikanska rv-marknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.