DNB: Detta kan leda till ett större kursryck i bostadsutvecklaren

Att den norska bostadsaktören Obos köpt drygt 22 procent av aktierna i bostadsutvecklaren JM medan aktien storblankats har gett upphov till "en mycket speciell situation".

Det säger Simen Mortensen, analytiker på DNB, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Nära 15 procent av kapitalet är blankat och alla flaggade korta positioner ligger och blöder med förlust. Aktieutbudet är knappt kontra efterfrågan. Endast en mindre förändring av bostadsmarknadsläget i Sverige kan leda till en squeeze och medföljande större kursryck uppåt”, säger han.

DNB har rekommendationen behåll avseende JM-aktien trots att banken har lägre förväntningar på marginalen framöver, jämfört med analytikersnittet.

”Blankarna kan tänkas ha rätt i sin syn att konsensus ligger för högt. Men även om vi fundamentalt har en negativ syn är det svårt att rekommendera sälj efter att en industriell aktör som Obos klivit in som storägare medan övriga ägare i stort sett ligger stilla. Marginalförväntan avseende JM ligger lite för högt efter nedgången på svensk bostadsmarknad men detta handlar om en annan dimension och rör omsättningen i själva aktien”, säger han.

Att det just är JM som blankats så hårt har att göra med att det är svårt att finna andra tillräckligt likvida aktier att ta korta positioner i för de som har en negativ syn på svensk bostadsmarknad. Blankarnas försäljningar har samtidigt bidragit till att Obos kunnat bygga upp sitt ägande i JM, resonerar Simen Mortensen.

De studsar uppåt som synts i JM-aktien under den senaste tiden, aktien har klättrat 16,5 procent på en månad, kan ha förstärkts av att korta aktörers stop loss-nivåer brutits, bedömer DNB-analytikern.

JM:s näst största ägare efter Obos är Swedbank Robur med 8 procent av kapitalet. De lånar inte ut aktier från långsiktiga innehav, däribland JM, framhåller presspersonen Carina Sesser Nylund för Nyhetsbyrån Direkt.

Obos vd Daniel Kjørberg Siraj säger till Nyhetsbyrån Direkt att de inte lånar ut sina JM-aktier. De som storägare har samtidigt inte några synpunkter på att JM är Stockholmsbörsens mest blankade aktie. Vilka som lånar ut eller blankar JM tar han inte heller sig tiden att ”filosofera över”.

”Vi har en tydlig position och syn på aktien sedan finns det andra investerare med en annan syn. Blankare är till naturen mer kortsiktiga än en industriell aktör som oss. Vi ser förbi enstaka kvartal och år”, säger han.

Daniel Kjørberg Siraj räknar inte med någon snabb återhämtning till den bostadsmarknad som rådde för några år sedan – inte minst kan det, enligt honom, ta tid i Stockholm.

”Vi bedömer att JM liksom vi har en stor medvetenhet om vikten av kostnadseffektivitet och även de förefaller ha varit selektiva vid förvärv av mark. JM:s konservativa riskprofil och bra markportfölj gör det till en långsiktigt attraktiv investering. JM står bland de bäst rustade för att möta en förändrad marknad”, säger han med påpekan att JM inte heller har fått utstå någon finansiell oro.

De som i stället blankat aktien kan tänkas ha en annan allmän makroekonomisk syn än Obos, resonerar han.

”Vi ser nu en viss ljuspunkt i att försäljningen som rapporterats var bättre än under fjolårets inledning. Blankarna har sin syn och vi har våra, vi får se vem som får rätt”, fortsätter han med tillägg att JM hittills – än en gång – varit en riktigt bra affär för hans bolag med en värdeökning på cirka 800 miljoner kronor i nuläget, inklusive utbetald utdelning.

Han kommenterar dock inte huruvida Obos kan tänkas köpa ytterligare JM-aktier, exempelvis genom terminskontrakt.

”Vi talar varken om vi tänker oss att köpa eller göra några andra rörelser i något av de innehav vi har”, säger han med påpekande att Obos även är storägare i exempelvis Veidekke.

Obos flaggade på nytt upp som JM-storägare i oktober 2018, efter att ha sålt en storpost under augusti 2017 med vinst på över 200 miljoner norska kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.