DNB: Räntan har nått bottennivån

2016-02-11 10:16 Affärsvärlden SIX
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: All over press

DNB Bank uppger efter Riksbankens penningpolitiska besked att botten för reporäntan nu har nåtts samtidigt som man tagit höjd för att ECB kan komma att sänka sina räntor ytterligare. Det framgår av en färsk analys.

"Samtidigt är det sannolikt att de kvantitativa lättnaderna förlängs för att hålla jämna steg med ECB:s köp. Svenskarna riskerar emellertid att obligationsköpen efter hand kan leda till att marknaderna för statspapper fungerar sämre allt eftersom", fortsätter DNB Bank.

Riksbanken meddelade under förmiddagen att reporäntan sänktes med 15 räntepunkter till -0,50 procent samtidigt som reporäntebanan skruvas ned till och med år 2018.

Enligt SIX News enkät räknade 2 av 10 ekonomer och analytiker med att räntan skulle lämnas oförändrad vid -0,35 procent. 1 räknade med en sänkning om 15 punkter till -0,50 procent och 8 trodde att den skulle sänkas till -0,45 procent. I genomsnittet var analytikernas prognos för reporäntan -0,44 procent.

Riksbanken meddelade också att de sänker inflationsprognosen markant. Direktionsmedlemmarna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet och förespråkade i stället en oförändrad reporänta.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom