Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

DNB: Volvos premievärdering är omotiverad

2017-12-07 13:06
Foto: Volvo

DNB Markets hänvisar sin nedgradering av Volvo bland annat till att fordonskoncernens affärsmodell är hotad på sikt.

Banken tror att utvecklingen mot alternativa bränslen kommer att innebära en tuff utmaning för lastbilstillverkare.

"Kortsiktigt räknar vi med att resultattrenden kan hållas uppe för Volvo. Vi är emellertid oroade kring de långsiktiga effekterna av ett omvälvande teknikskifte", skriver DNB Markets i en analys daterad den 6 december.

Volvos premievärdering, jämfört med det historiska snittet är också omotiverad, menar DNB Markets som nedgraderar aktien till sälj (behåll).

DNB Markets ser tre faser som kommer att påverka lastbilsindustrin. På kort sikt spår banken en ökning i F&U-investeringarna, på medellång sikt ökar marknadsandelarna för alternativa drivlinor och på lång sikt hotas affärsmodellerna.

Dieselmotorerna för tunga lastbilar har i decennier varit obestridda, men nu knackar nya tekniker och bränslen på dörren.

"Av dessa ser vi att det mest störande hotet kommer från elektriska lastbilar, som kan börja ta marknadsandelar så tidigt som 2020 bland regionala/privata flottor, och från bränslecellsteknik, som kan bli en genomförbar lösning för längre transporter bortom 2025", skriver DNB i analysen.

Banken sänker riktkursen för Volvo till 147 kronor (175). Vid 12.30-tiden på torsdagen handlades Volvo B till 156:20 kronor, en nedgång med 1,1 procent för dagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom