Dollarkursen försvagas något

2016-01-25 15:47 Affärsvärlden SIX

Obligationsräntorna sjönk överlag något på måndagen i en rekyl efter fredagens optimistiska marknadshumör som lyfte ränteläget. Oljepriserna och aktiebörserna har återigen sjunkit tillbaka. På valutamarknaden försvagades dollar något.

"Överlag var det en ganska dämpad start på veckan", kommenterar BK Asset Management.

"Euron fortsätter i nuläget att primärt drivas av riskflöden, men ifall ordförande Draghis signal om möjliga ytterligare stimulanser i mars blir verklighet kommer nedåttrycket på euron att fortsätta", förutspår analyshuset.

En viss svaghet i euron noterades efter att det tyska Ifo-indexet varit klenare än väntat. Indexet, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, sjönk från 108,6 till 107,3 i januari. Det är andra månaden i rad som indexet backar, och nivån är nu på den lägsta sedan februari 2015.

"Året startade med en obehaglig överraskning för den tyska ekonomin", kommenterar Hans-Werner Sinn, ordförande vid Ifo.

Utfallet följer på fredagens oväntat låga tyska inköpschefsindex, och uppges spegla en oro för den ekonomiska inbromsningen i Kina och problem i andra större tillväxtekonomier.

"Större risker i den internationella ekonomin, i synnerhet osäkerheten rörande Kinas ekonomi, försvagar verksamhetsförhållandena, speciellt för den exportberoende tillverkningssektorn", kommenterar DZ Bank AG enligt Bloomberg.

Rysslands BNP sjönk med 3,7 procent under 2015, vilket var något bättre än förväntningarna och i linje med det ryska ekonomidepartementets prognos. Samtidigt visade statistiken på en fördjupad svaghet i slutet av året.

"Det senaste fallet i oljepriserna och försvagningen av rubeln betyder att sannolikheten för ett andra år av recession stiger", kommenterar Capital Economics.

Riksbankschef Stefan Ingves är återhållsam med vad han anser om slutsatserna i den så kallade King-rapporten om Riksbankens penningpolitik. Valutainterventioner är en del av penningpolitiken, sade han dock under ett seminarium.

Socialdemokraterna får det lägsta stödet bland väljarna sedan Sifo startade sina mätningar 1967. Alliansen leder nu över de rödgröna partierna med 5,5 procentenheter, enligt SvD/Sifos januarimätning. 63,7 procent av de tillfrågade i en annan Skop-undersökning anser att Sverige utvecklas åt fel håll, vilket innebär den starkaste pessimismen sedan riksdagsvalet 2014.

Det stora snöoväder som drog in över den amerikanska östkusten i helgen kommer inte att hindra USA:s centralbank Federal Reserve från att hålla sitt planerade direktionsmöte i Washington i veckan. Fed väntas lämna styrräntan oförändrad vid intervallet 0,25-0,50 procent, efter att i december ha höjt räntan för första gången sedan 2006. Under veckan väntas även amerikansk BNP-data.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom