Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Dollarkursen stärks

2017-02-13 16:49
Dollarsedel. Foto: All over press

Dollarn handlades oregelbundet på måndagen i kölvattnet av ett valutauttalande från Donald Trump i fredags, men låg vid den svenska penningmarknadens stängning på starkare nivåer. Kronan försvagades något öre mot den amerikanska valutan till 8:93 kronor, men stärktes ett öre mot euron till 9:47 kronor.

Räntorna lyfte på flera håll i linje med stigande börser där det fanns Trump-optimism i väntan på finanspolitiska besked i närtid och fokus på bolagsrapporter. Den svenska tioårsräntan stack ut med en uppgång på 5 punkter jämfört med torsdagens stängning till 0,72 procent medan USA:s dito var upp 3 punkter till 2,44 procent.

Den tyska tioårsräntan var däremot oförändrad medan grekiska räntor steg i spåren av den senaste tidens oenighet mellan långivarna och landet. Den grekiska tvåårsräntan steg närmare 40 punkter till 9,25 procent, men noterades inte på tvåsiffriga nivåer som den gjorde periodvis under förra veckan.

"De huvudsakliga stötestenarna förblir IMF:s involvering i det tredje räddningsprogrammet, behovet av att godkänna finanspolitiska besparingsåtgärder som utlöses automatiskt vid behov bortom i år, medelfristiga budgetmål, samt andra budgetåtgärder och arbetsmarknadsreformer att genomföra i år", uppger Citigroup i ett kundbrev.

Banken bedömer att avsaknaden av likviditetsrisker i närtid kraftigt minskar pressen på alla parter att nå en kompromiss för tillfället.

I övriga Sydeuropa stod räntorna överlag emot den grekrelaterade oron och sjönk snarare marginellt. EU-kommissionen målade i sin vinterprognos upp en något ljusare ekonomisk bild än tidigare.

"Återhämtningen i Europa fortsätter för femte året i rad. Men i dessa osäkra tider är det viktigt att europeiska ekonomier fortsätter att vara konkurrenskraftiga och förmår anpassa sig till ändrade förutsättningar", sade kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis.

EU-kommissionen reviderade upp sin BNP-prognos för euroområdet med 0,1 procentenhet vardera för 2017 och 2018 till 1,6 respektive 1,8 procent. Inflationsprognosen för 2017 lyftes 0,3 procentenheter till 1,7 procent, men lämnades oförändrad vid 1,4 procent för 2018.

De svenska hushållen tror på en aningen svagare utveckling för bostadspriserna än vad de gjorde en månad tidigare, enligt SEB:s boprisindikator som sjönk marginellt till 59 i februari från 60 i januari.

"Det förs en intensiv diskussion bland politiker, experter och media om hur hållbara dagens bostadspriser är. Att 70 procent av hushållen ändå tror på fortsatt stigande priser visar att låg ränta och bostadsbrist väger tyngre i hushållens analys än det ökade bostadsbyggandet och de åtgärder som genomförs för att bromsa utvecklingen", sade SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Under måndagen meddelades även att den öppna arbetslösheten i Sverige enligt Arbetsförmedlingens siffror låg kvar vid 4,1 procent i januari jämfört med december. Den öppna arbetslösheten har sjunkit jämfört med för ett år sedan när den var 4,3 procent.

Japans BNP ökade preliminärt med 0,2 procent under fjärde kvartalet, vilket gav en beräknad årstakt på 1,0 procent. Det var ungefär i linje med marknadens förväntan enligt Bloomberg News.

Exporten ökade med 2,6 procent jämfört med föregående kvartal, samtidigt som importen ökade med 1,3 procent.

Amy Yuan Zhuang, Nordea, skrev i en kommentar att det starka tillväxtmomentumet under fjärde kvartalet kanske inte håller i sig under 2017 eftersom exportutsikterna har förmörkats av Donalds Trumps potentiellt protektionistiska politik.

Federal Reserve-ledamoten Daniel Tarullo aviserade i fredags att han kommer att avgå från sin post nästan fem år före slutet av sitt mandat, vilket ytterligare underlättar för president Donald Trump att omskapa hur Wall Street regleras. Daniel Tarullo tillsattes 2009 av president Barack Obama och var den som hade ansvar att göra om det finansiella regleringssystemet.

Under natten till tisdagen röstar den amerikanska senaten kring ett eventuellt godkännande av USA:s nominerade finansminister Steven Mnuchin.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom