Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Dollarn fortsätter tappa

2017-07-17 07:10
Dollarsedlar. Foto: All over press

Asienbörserna är överlag upp men med Tokyo helgstängt på måndagen. USA-räntorna steg i den sena handeln på fredagen med den tioåriga statsobligationen upp till 2,33 procent, medan dollarn fortsatt handlas på lägre nivåer i veckans inledning.

Kina överraskade på uppsidan andra kvartalet. Såväl detaljhandel som industriproduktion ökade mer än väntat i juni, och BNP steg 6,9 procent i årstakt andra kvartalet, mer än väntade 6,8 procent och samma tillväxttakt som första kvartalet.

"Totalt sett har ekonomin fortsatt att visa stadiga framsteg under första halvan… men internationell instabilitet och osäkerhet är fortsatt relativt stor, och den inhemska långsiktiga uppbyggnaden av strukturella obalanser kvarstår", uppgav statistikmyndigheten NBS.

Under 2016 ökade BNP med 6,7 procent och Kina skulle om nuvarande tillväxttakt håller i sig vara på väg mot den första accelerationen sedan 2010. Det officiella tillväxtmålet för i år är en BNP-ökning på "cirka 6,5 procent".

Bedömare noterade att detta är goda nyheter för den globala tillväxten.

"Som Kina går, så går tillväxtmarknaderna. Dess solida tillväxt stärker återhämtningen för råvaruexportörer och håller 2017 års återhämtning i den globala tillväxten på rätt väg. Nedgången i långa USA-räntor sedan början på 2017 och Feds åtagande om gradvisa höjningar ger fortsatt stöttande monetära förhållanden för tillväxtländernas tillväxt", skrev Bill Adams på PNC Bank i en kommentar enligt Financial Times.

Craig James på Commonwealth Securities noterade att det är uppmuntrande siffror givet storleken på Kinas ekonomi.

"Baserat på dessa data så finns det inget behov av lättnader och egentligen inget behov av lättnader eller åtstramning heller då inflationstrycket är så pass dämpat. Så jag tror att PBOC kommer att vara fortsatt vaksamt", sade Craig James till Reuters.

En del bedömare ser samtidigt en inbromsad tillväxttakt andra halvåret när åtgärder för att dämpa kredituppgången får effekt. Kinas nationella finanskommitté, som möts två gånger per decennium, hade möte i helgen för att dra upp riktlinjerna och ett konkret steg var att öka samordningen i övervakningen.

Dollarn tappade till 1:1460 mot euron under fredagen och har därefter parkerat på denna nivå på måndagen. Svaga data i form av KPI och detaljhandel drog ned räntorna och dollarn.

"Det har varit en blandad bild som sannolikt kommer att göra Fed försiktigt, och det är inte så förvånande att marknaderna har dragit ner sannolikheten för ännu en räntehöjning i år. Huruvida det också senarelägger starten på normaliseringen av balansräkningen återstår att se, men vi anar att Fed skulle vilja trycka på med detta nu", sade David Plank på ANZ till Reuters.

Pundet har stärkts mot dollarn och gått i stort sidledes mot euron. Förhandlingarna om brexit återupptas i Bryssel på måndagen, och finansminister Philip Hammond ser en ökad samsyn om behovet av en övergångsperiod.

På måndagens agenda står det definitiva KPI-utfallet för euroområdet i juni, som väntas bekräfta det preliminära med en nedgång i inflationstakten till 1,3 procent från 1,4 procent i maj, men uppgång i kärninflationen till 1,1 från 0,9 procent.

På tisdagen publiceras protokollet från Riksbankens senaste möte och brittiskt KPI, och på onsdagen bostadsbyggande i USA. På torsdagen kommer policybesked från Bank of Japan och ECB, där båda väntas hålla oförändrat. Vad gäller de senare riktas fokus mot eventuella signaler om nedtrappat QE.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom