Dollarn stiger

2016-11-30 17:07 Direkt Affärsvärlden
Dollarsedlar. Foto: All over press

Svenska kronan tappar både mot dollarn och euron.

De svenska obligationsräntorna med längre löptider vände, likt de tyska motsvarigheterna, upp på onsdagseftermiddagen och avslutade dagen ett par punkter högre.

USA-räntorna steg än mer och den amerikanska obligationsräntan med tio års löptid noterades strax under 2,40 procent vid tidpunkten för räntemarknadernas stängning i Europa.

På valutamarknaden har dollarn stärkts en del mot euron på eftermiddagen, medan den svenska kronan tappade kraft mot både dollarn och euron efter en inledande förstärkning.

Rörelserna kunde skönjas efter att Market News International rapporterat, med hänvisning till "källor", att det är mer troligt att ECB förlänger sitt obligationsköpsprogram i december än att det inte gör det. Däremot ska ytterligare räntesänkningar inte vara på bordet, enligt uppgifterna.

Annars har onsdagens Opec-möte tilldragit sig mest intresse. Brent-oljan rusade till över 50 dollar per fat sedan delegater från Iran och Saudiarabien inför mötet vädrat optimism om ett avtal. Det gav i sin tur genklang i råvarubetonade valutor som den norska kronen, den ryska rubeln och den kanadensiska dollarn, som alla stärktes.

Opec ska under mötet ha kommit överens om att sänka produktionen med 1,2 miljoner fat per dag, enligt uppgifter till Bloomberg.

Det har även inkommit en del robust amerikansk statistik. Sysselsättningsrapporten från ADP, som är vägledande inför den officiella jobbrapporten på fredag, visade att den privata sysselsättningen ökade med 216.000 personer i november. Det kan jämföras med väntade +170.000.

Mark Zandi, chefekonom vid Moody's Analytics, som tar fram statistiken tillsammans med ADP, konstaterade i en kommentar att företagen anställde aggressivt i november, och att det finns få bevis för att osäkerheten kring presidentvalet dämpade anställningarna.

Han noterar även att detaljhandeln till följd av den stramare arbetsmarknaden kan ha ökat de säsongsmässiga anställningarna för att säkerställa en tillräcklig arbetskraft under helgerna, även om den totala säsongsmässiga efterfrågan inte behöver vara högre än förra årets.

Statistiken över privata inkomster och privatkonsumtionen var mer blandad. Inkomsterna var upp mer än väntat i oktober, medan konsumtionen överraskade på nedsidan med en månadstakt på +0,3 procent, mot väntade +0,5 procent.

"Inkomstsiffran var ganska robust, och konsistent med vad vi har sett i den senaste sysselsättningsdatan", kommenterade Tom Simons, ekonom vid Jefferies, enligt Bloomberg News.

Federal Reserve bör med hänsyn till de senaste statistikutfallen vara "ganska övertygade om att ekonomin är redo för åtminstone en räntehöjning till", enligt Tom Simons.

Chicago inköpschefsindex steg i sin tur oväntat mycket till 57,6 i november, från 50,6 föregående månad. Väntat var en smärre uppgång till 52,5.

Den preliminära inflationsstatistiken för euroområdet inkom under onsdagsförmiddagen i linje med förväntan vid +0,6 procent i årstakt för HIKP. Det kan jämföras med +0,5 procent i oktober. Även kärninflationen matchade förväntningarna och låg kvar på 0,8 procent.

Inflationen är dock fortsatt en bra bit ifrån centralbankens mål om en nivå nära, men under, 2 procent.

"Även om ECB inte fokuserar så mycket på nuvarande inflation ger de låga siffrorna väldigt mycket stöd för fortsatt hjälp från penningpolitiken", kommenterade Nordea-ekonomen Holger Sandte i ett marknadsbrev.

Han tror att ECB mest sannolikt kommer att förlänga obligationsköpsprogrammet vid mötet den 8 december. Detta då direktionen knappast kommer att anse att den senaste tidens euroförsvagning och stigande inflationsförväntningar är tillräckligt.

Vice riksbankschef Martin Flodén sade i samband med ett anförande på onsdagen att utvecklingen för svensk ekonomi är ganska stark. Detta i en kommentar till gårdagens svenska BNP-statistik, som inkom i linje med Riksbankens prognos.

"Sammantaget och i kombination med Konjunkturinstitutets barometrar i förra veckan ser vi en ganska stark utveckling i svensk ekonomi", sade han.

Han sade samtidigt att det är svårt att säga att den underliggande inflationstrenden pekar uppåt just nu, och att

Riksbanken är beredd att göra mer vid behov.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom