Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dollarn stiger inför amerikansk jobbrapport

2017-06-02 11:31
Dollarsedlar. Foto: All over press

Dollarn fortsätter stiga något, främst mot japanska yen, på fredagen efter stark statistik på torsdagen.

ADP rapporterade att sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 253.000 personer i maj, långt över väntade 180.000.

ADP-rapporten har under senaste månaderna inte korrelerat särskilt väl med den officiella statistiken (som publiceras på fredagen). I mars antydde ADP-rapporten att antalet sysselsatta i den privata sektorn ökade med 255.000 personer, medan den officiella statistiken endast visade +77.000.

"Ytterligare en stark jobbrapport skulle hjälpa Fed fortgå med ytterligare en räntehöjning vid junimötet, genom att ge stöd åt tesen att svagheten i den senaste tidens detaljhandelsförsäljning och inflationsdata kommer visa sig vara övergående", sade Josh Wright, chefekonom vid iCIMS, till Reuters.

Inför jobbrapporten väntas en ökning med 182.000 personer enligt Bloomberg News konsensusprognos. Arbetslösheten väntas ligga kvar på tioårslägsta 4,4 procent.

De genomsnittliga timlönerna väntas ha ökat med 0,2 procent, efter +0,3 procent i april.

Joseph Lavorgna, chefekonom för USA vid Deutsche Bank, noterade i ett kundbrev att ADP-statistiken var klart högre än konsensusprognosen, men ganska mycket i linje med hans prognos om att den totala sysselsättningen ska ha ökat med 235.000 personer i maj.

Han noterade att ADP visade att byggjobben återhämtade sig efter en ovanlig nedgång i april och att sysselsättningen inom handel och transport återhämtade sig efter en skakig start på 2017.

Amerikanska räntor, som steg på ADP-rapporten, har fallit tillbaka och räntan på den tioåriga statsobligationen handlas omkring 2,21.

Dollarn handlas omkring 111:50 mot yenen och 1:1225 mot euron.

Svensk bytesbalans visade ett överskott på 48 miljarder kronor under första kvartalet, meddelade SCB på fredagen. Vilket kan jämföras med ett överskott på 53 miljarder kronor under motsvarande kvartal 2016.

Handelsbalansen uppgick till +29 miljarder kronor, vilket kan jämföras med +29 miljarder kronor under motsvarande kvartal föregående år.

Svenska kronan har stärkts omkring 1 öre mot både euron och dollarn under fredagen jämfört med torsdagen stängning och handlas omkring 8:68 respektive 9:75.

Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 2 punkter till 0,43 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom