Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dollarn tappar brett

2017-03-21 16:46
Dollarsedel. Foto: All over press

EMU-spreadarna minskade på tisdagen, i spåren av den franska tv-debatten på måndagskvällen, där slutsatsen var en minskad sannolikhet för att euroskeptiska Marine Le Pen ska segra i presidentvalet. Euron stärktes medan dollarn tappade brett.

De fem kandidater som har högst opinionsstöd möttes i en lång debatt där mittenkandidaten Emmanuel Macron i snabbenkäter bland tittarna sågs som vinnare.

En enkät (Elabe) visade att 29 procent såg Emmanuel Macron som den mest övertygande kandidaten. Vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon kom tvåa med 20 procent medan Nationella Frontens Marine Le Pen och högerkandidaten Francois Fillon kom på en delad tredjeplats med 19 procent, enligt Reuters.

En annan enkät (Opinionway) såg Macron som segrare med 24 procent, mot 19 procent för Fillon och Le Pen och Melenchon trea på 15 procent, enligt Bloomberg News.

Tyska räntor steg 2-4 punkter på tisdagen medan franska var 1-3 punkter ned. Även spanska och italienska räntor sjönk.

Spreaden mellan tysk och fransk tioårig statsobligation minskade till 64 punkter. För en månad sedan låg den på 78 punkter. Euron stärktes 0,5 procent till 1:08-nivån mot dollarn.

"När man tänker på hur många som har varit oroade för detta val och hur billig euron är, så finns det en potential för pengar att flöda in i Europa om denna risk skulle försvinna", sade Andrew Sheets på Morgan Stanley till Bloomberg News.

Dollarn tappade till 112:10 mot yenen medan USA-räntorna sjönk, med den tioåriga statsobligationen 4 punkter lägre till 2,44 procent.

Förväntningarna om stigande USA-räntor och snabbare höjningstakt från Fed har tonats ned under den senaste veckan. JP Morgans kundenkät visade att andelen som nu ligger "långa" i amerikanska statsobligationer har ökat från 18 till 23 procent fram till måndagen, rapporterar Reuters.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago och röstande i FOMC i år, sade på måndagen att han förväntar sig att Feds höjningar kommer ske efter medianen i Feds "dot plot" (tre höjningar).

Han sade också att fundamentala faktorer i den amerikanska ekonomin är "ganska bra", och att arbetsmarknaden har varit väldigt stark, men att det finns utrymme för lönerna att förbättras ytterligare.

Pundet stärktes 0,8 procent till 1:2460 mot dollarn, och brittiska räntor steg 1-5 punkter, efter ett inflationsutfall över prognos. KPI-inflationen steg i februari till 2,3 procent från 1,8 procent, över väntade 2,1 procent. Det är klart över 2-procentsmålet och den högsta takten sedan september 2013.

KPIH-inflationen, som inkluderar boendekostnader och är det mått som statistikmyndigheten ONS nu lyfter fram som sitt främsta mått, uppgick till 2,3 procent, upp från 1,9 procent i januari. Även kärninflationen steg, till 2,0 från 1,6 procent.

Pundförsvagningen sedan brexitomröstningen har slagit igenom brett på varuimporten och har tillsammans med stigande energipriser dragit upp inflationstakten överlag.

Bank of England har tidigare flaggat för en viss tolerans för en inflation över målet, men frågan är hur stor denna tolerans verkligen är.

Flera ledamöter indikerade i samband med räntebeskedet i förra veckan att det inte krävs mycket för att de ska ändra syn (i hökriktning). BOE-chefen Mark Carney sade dock på tisdagen att man inte ska överreagera på ett enskilt datautfall.

"Med BOE som nu indikerar att de kan höja räntan mycket tidigare än vad marknaden väntar sig… så ser den framtida nedsidan för pundet mer begränsad ut, särskilt då det är pundets depreciering som har skapat mycket av inflationstrycket", sade Craig Erlam på Oanda market till Reuters.

Unicredit tror inte att det överraskande höga inflationsutfallet kommer att förändra tänkandet inom BOE.

För det första korrigerar utfallet delvis överraskningar på nedsidan på senare tid gentemot BOE:s prognos. Det finns också indikationer om att inflationstrycket i producentledet kan ha toppat, och den senaste tidens nedgång i oljepriset kan dämpa inflationen i närtid.

"Samtidigt finns det allt mer bevis för att den brittiska ekonomin bromsar in då högre inflation tynger tillväxten i realinkomsterna", skrev Unicredit.

BK Asset Management noterade i en kommentar att den brittiska ekonomin befinner sig i den icke avundsvärda situationen av högre priser samtidigt som lönerna stagnerat, vilket troligen kommer att dämpa konsumtionen framöver.

"Det är förståeligt att policykommittén under sådana förhållanden kommer att vara tvekande till att höja räntan. Men med en styrränta på endast 0,25 procent så måste centralbanken göra något för att hålla inflationen i schack. En räntehöjning tidigare snarare än sent kan stärka pundet och agera som ett naturligt tak för inflationstrycket", skrev BK Asset Management.

Svenska räntor steg 1 punkt överlag medan kronan stärktes 5 öre till 8:79 dollarn och 1 öre till 9:50 mot euron.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom