Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dollarn tappar - euron klättrar

2018-11-22 07:13

Dollarn var något lägre i den asiatiska handeln efter att en återhämtning på börserna minskat efterfrågan "safe haven"-valutor.

Dollarn handlas kring 1:14 mot euron och 112:99 mot yenen.

På lite längre sikt är det dock Fed som avgör dollarns riktning och mer bestämt framtida banan för Feds åtstramning av penningpolitiken.

Centralbanken väntas höja räntan för en fjärde gång i december, men det investerare ifrågasätter nu hur många gånger räntan kan höjas nästa år utan att riskera en nedgång i USA.

"Fed väntas höja i december… Men det här mötet får mer fokus då marknaden letar efter någon typ av förändring i den framåtblickande guidningen.

Enligt en rapport från Market News International på onsdagen kan Fed komma att göra en paus i räntehöjningscykeln redan i vår.

Källorna sade att centralbanken börjar överväga att åtminstone göra en paus i den gradvisa penningpolitiska åtstramningen, och kan avsluta cykeln med räntehöjningar redan i vår.

Feds vice ordförande Richard Clarida och Fedchefen i Dallas Robert Kaplan lyfte oron för en potentiell global nedgång, vilket har fått flera marknadsaktörer att tro att räntehöjningscykeln närmar sig slutet.

Bank of Japan väntas däremot fortsätta med sin ultralätta penningpolitik under en längre period framöver till följd av låg tillväxt och inflation.

Japansk KPI steg med 1,4 procent i oktober. Kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) för hela Japan steg 1,0 procent i oktober jämfört med samma månad året före.

Analytiker väntade sig att kärn-KPI skulle ha stigit 1,0 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Reuters snittprognos.

Pundet har handlats sidledes under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen. Efter sitt möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdagen sade Premiärminister Theresa May att de har gjort framsteg med att det fortfarande är några frågor som måste lösas.

Under dagen kommer Annie Lööf återrapportera till talmannen. Med fokus på sakpolitik i stället för vem som ska vara statsminister hoppades hon dyrka upp de låsta positionerna i regeringsfrågan. Chanserna att hon når något genombrott anses små, men hon kan komma att begära mer sonderingstid om hon ser öppningar.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom