Donald Trump: ”Ericsson mutade Clinton”

Donald Trump anklagar Hillary Clinton för att ha tagit emot mutor från svenska telekomjätten Ericsson. Den svenska telekomjätten tillbakavisar anklagelserna - ännu en gång.

”2009 fick ett företag som kallas Ericsson tillåtelse från amerikanska regeringen att sälja telekomutrustning till flera förtryckarregimer, bland annat Sudan, Syrien och Iran. Vissa av dessa regimer använder den tekniken för att avlyssna och kontrollera sina egna invånare”.

Så formulerade sig den republikanska presidentkandidaten Donald Trump i ett tal i går. Att det var möjligt för Ericsson att sälja till dessa länder som stod under strikta sanktioner, menade Trump beror på att Bill och Hillary Clintons stiftelse tagit emot mutor från Ericsson.

Uppgifterna kommer ursprungligen från boken Clinton Cash, av författaren Peter Schweizer.

”Bill Clinton fick 750 000 för ett enda tal. Vem betalade honom? Ericsson. Ericsson har varken förr eller senare betalat Bill Clinton för ett tal”, sa Peter Schweizer i programmet Varney&co i tv-kanalen Fox Business News, i juni förra året.

Schweizers slutsats var att Ericsson genom att ge ett bidrag till stiftelsen fick Hillary Clinton, som då var utrikesminister, tillät Ericsson att sälja sin utrustning till länder som Iran.

Ericssons pressavdelning tillbakavisar uppgifterna i en skriftlig kommentar till Ny Teknik:

”Ericsson vill återigen förtydliga att kopplingarna som görs mellan anlitandet av Bill Clinton som talare och sanktionslättnader är felaktiga. Talet som refereras till skedde under ett kundevent som gick av stapeln i Hong Kong 2011 och som handlade om hur informations- och kommunikationsteknologi kan ge fler människor tillgång till utbildning.

President Clinton valdes från en lista av ett flertal potentiella talare då han uppfattades ha stark attraktionskraft hos målgruppen. Ersättningen för hans deltagande bör ses mot bakgrund av hans upplevda attraktionskraft hos målgruppen, platsen för evenemanget, samt att evenemanget pågick i två dagar.

Att detta tal skulle haft inverkan på sanktionslättnader är felaktigt. Ericsson följer de sanktioner som införts av såväl EU som av enskilda länder, till exempel USA”.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.