Dr. Doom: Detta kan destabilisera världsekonomin

Den amerikanske ekonomiprofessorn Nouriel Roubini varnar för att ett brinnande Mellanöstern riskerar att destabilisera världen och världsekonomin.

Roubini, som anses ha förutspått den förra globala finanskrisen och som ibland kallas “Dr Doom”, anser att ingen av dagens geopolitiska risker är större än den instabilitet som sträcker sig över Nordafrika, Mellanöstern och bort till Afghanistan och Pakistan.

“Med den arabiska våren allt längre bak i minnet fördjupas instabiliteten i detta område”, skriver han i ett debattinlägg på hemsidan Project Syndicate.

Trots den ökade geopolitiska oron har inte oljepriset skjutit i höjden såsom vid tidigare Mellanösternkriser, något som delvis tillskrivs överutbudet på den globala oljemarknaden, bland annat till följd av USA:s utvinning av skifferolja.

“När USA är på väg att uppnå energioberoende finns det en risk att USA och dess västliga allierade kommer att betrakta Mellanöstern som mindre strategiskt viktigt. Detta är önsketänkande: ett brinnande Mellanöstern kan destabilisera världen på många sätt”, resonerar Roubini.

För det första pekar han på att vissa av de rådande konflikterna faktiskt fortfarande kan komma att leda till störningar av oljeutbudet såsom skedde 1973, 1979 och 1990. För det andra bedömer han att inbördeskrig som gör miljontals människor till flyktingar kommer att destabilisera Europa ekonomiskt och socialt, och att detta i sin tur kommer att slå hårt mot den globala ekonomin.

Ekonomier och samhällen nära fronten, såsom Libanon, Jordanien och Turkiet, befinner sig redan under allvarlig press från att ha tagit emot miljontals flyktingar och står inför ännu större risker, menar Roubini vidare.

För det tredje tror ekonomiprofessorn att utdragen misär och hopplöshet för miljontals unga araber kommer att skapa en ny generation av desperata jihadister som skyller problemen på väst och som kommer att genomföra terrordåd i Europa och USA.

“Så om väst ignorerar Mellanöstern eller bara tar itu med regionens problem genom militära medel, snarare än att förlita sig på diplomati och finansiella resurser för att stödja ekonomisk tillväxt och jobbskapande, kommer regionens instabilitet bara att förvärras. Ett sådant val skulle hemsöka USA och Europa – och därmed den globala ekonomin – under flera decennier framöver”, skriver Nouriel Roubini avslutningsvis.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.