Draghi flaggar för fler åtgärder

ECB:s ordförande Mario Draghi förväntar sig att räntorna kommer att vara vid nuvarande eller lägre nivåer under en längre tid. Det säger han vid presskonferensen efter dagens besked där penningpolitiken lämnades oförändrad.

Tillgångsköpsprogrammet fortsätter att löpa på väl, och det är enligt Draghi tydligt att de penningpolitiska åtgärderna som åtogs i mitten av 2014 fungerar.

Däremot har nedsideriskerna ökat igen, och inflationsdynamiken är svagare än väntat, säger ordföranden.

Därför behöver penningpolitiken ses över och möjligen omvärderas vid nästa penningpolitiska möte, då även nya prognoser ska presenteras.

Den ekonomiska återhämtningen förväntas fortsätta och penningpolitiken ger stöd åt efterfrågan, samtidigt som de låga oljepriserna ger stöd åt hushålen, säger Draghi. Vidare ser finanspolitiken i EMU ut att bli något mer expansiv.

Men däremot är riskerna för tillväxtutsikterna fortsatt på nedsidan, och återhämtningen dämpas av tillväxtmarknaderna. Riskerna uppges komma främst från världsekonomin och den geopolitiska utvecklingen.

Årstakten för inflationen under 2016 väntas nu vara betydligt lägre än vad som bedömdes vid det penningpolitiska mötet i december, fortsätter Draghi. Emellertid väntas inflationen stiga senare i år.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets