Draghi: Flyktingkrisen kommer förändra Europa

2016-01-22 14:51 Affärsvärlden TT
ECB-chefen Mario Draghi. Foto: AP Photo/dpa, Boris Roessler / TT

Flyktingströmmen kommer att förändra Europa, enligt ECB-chefen Mario Draghi. ”Men vi kan bara gissa i vilken riktning”, säger han.

Den franske premiärministern Manuel Valls hävdar att flyktingkrisen riskerar att stjälpa EU. Och att unionen inte kan ta emot alla som flyr från Syrien och Irak.

– Då kommer våra samhällen att destabiliseras helt, säger Valls i en intervju med BBC vid Världsekonomiskt forum i Davos.

Han hävdar att budskap om att EU välkomnar flyktingar omedelbart noteras i flyktinglägren runt Syrien.

Det är bara någon dag sedan Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel sagt sig ha gett upp hoppet om att få länder som Polen, och kanske också Frankrike, att delta i omfördelningen av flyktingar inom EU.

I en debatt om flyktingkrisen säger den franske ekonomiministern Emmanuel Macron att EU bara har veckor på sig att komma till en lösning. Flyktingar kan vara en resurs, vidhåller Macron.

– Men bara om vi klarar integrationen. Och möjligheterna till integration är mycket bättre i länder med låg arbetslöshet, som Tyskland och Österrike.

Fredrica Mogherini, EU:s utrikeschef, har målat upp ett val mellan politisk lösning om migrationen eller självmord för unionen. Och skulle Schengensamarbetets öppna gränser falla samman vore det förödande.

– Då skulle EU åter hamna i en mycket svår ekonomisk situation.

Tyska tidningen Die Zeits publisher Josef Joffe saknar europeiskt ledarskap, en gemensam lösning och en diskussion om antal och förmåga. Annars gör länderna som de själva vill och täpper igen för asylsökande.

– Som när den stora, moraliska supermakten Sverige började stänga sina gränser och det istället flyttar till Danmark, Österrike och andra, säger Joffe.

Den nya nationalistiska polska regeringens utrikesminister Witold Waszczykowski beskriver i princip alla som kommer från Syrien som illegala migranter i jakt på ett bättre liv. De rymmer ju från Turkiet, till exempel, trots att de har skydd där, hävdar han.

– Vi har tagit emot många människor från Ukraina, men det verkar inte räknas, säger Waszczykowski.

Till skillnad från många andra toppolitiker och företagsledare på Davosmötet är ECB:s Mario Draghi något hoppfull om att EU-länderna löser det hela.

– Att inte låtsas om utmaningen (som flyktinginflödet innebär) gör inte att den försvinner, säger Draghi när han frågas ut.

– Men utmaningens storlek kan minska tron på att det alls går att klara och rädsla kan ta över.

USA:s utrikesminister John Kerry efterlyser samtidigt en ökning av FN:s humanitära medel för flyktingar med 30 procent, rapporterar Reuters. President Barack Obama kommer att stå värd för ett möte i samband med FN:s generalförsamling i september, där målet ska vara att öka finansieringen från förra årets 10 miljarder dollar till 13 miljarder under 2016, enligt Kerry.

Bland målen finns också att få fler länder att regelbundet bidra med donationer.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom