Draghi: Låga räntor under en längre period

2016-03-10 14:36 Affärsvärlden SIX

ECB räknar med att styrräntorna kommer att vara låga under en längre period och att styrräntan förväntas vara fortsatt låg efter det att tillgångsköpen avslutats. Det säger Mario Draghi, ordförande för ECB, under dagens presskonferens.

Centralbanken förväntar sig inte att räntorna behöver sänkas mer men nya fakta kan dock ändra situationen. ECB avstod som bekant i dag från att införa differentierad styrränta och ett skäl till det var att centralbanken ville signalera att styrräntorna inte kan bli hur låga som helst.

Vidare kommer man inte att ha några krav på obligatoriska tidiga återbetalningar av de riktade lånen, TLTRO II.

ECB kommer att erbjuda ett TLTRO II-erbjudande per kvartal från juni månad, säger Draghi. Vid beskedet klockan 13.45 meddelades att det första av de fyra erbjudandena skulle äga rum i juni.

Andra politiska områden, förutom penningpolitiken, måste bidra på ett beslutsamt sätt, upprepar Draghi och hänvisar till behovet av effektiva strukturåtgärder och produktivitetshöjande åtgärder.

Vidare uppger centralbankschefen att penningmängden uppvisar solid tillväxt och att lånedynamiken fortsätter att återhämta sig gradvis.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS