Draghi: Riskerna mot eurozonens utsiker på nedsidan

ECB kommer att överväga om de negativa effekterna av negativa räntor behöver dämpas. Riskerna mot euroområdets utsikter lutar fortsatt över mot nedsidan.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på onsdagen.

”I kontexten av vår reguljära bedömning kommer vi också att överväga huruvida bibehållandet av de gynnsamma effekterna av negativa räntor för ekonomin kräver lindring av möjliga sidoeffekter, om det finns några, på bankverksamhet”, sade Draghi.

Han sade att det långsammare ekonomiska momentumet fortsätter in på innevarande år, men vissa negativa faktorer som dämpar ekonomin håller på att avta.

Han sade att de globala motvindarna tynger utvecklingen och att inkommande data fortsätter att vara svaga, men att inverkan från tillfälliga faktorer antas avta.

Draghi sade också att den underliggande inflationen fortsätter att vara dämpad, men att arbetskraftskostnadstrycket ökar på en stram arbetsmarknad, och att den underliggande inflationen väntas öka på medellång sikt.

ECB är redo att justera alla instrument vid behov och de exakta villkoren för de långa reporna, TLTRO3, kommer att kommuniceras vid kommande möten. Dessa detaljer kommer att bero på utvecklingen i ekonomin och transmissionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets