Draghi: Står inför betydande utmaningar

Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi anser att de första veckorna på året visar att euroområdet står inför betydande utmaningar.

Det uppger han inför Europaparlamentet på måndagseftermiddagen enligt Dow Jones Newswires.

Vad som har bevittnats på sistone är växande oro kring den globala ekonomin, enligt ECB-chefen som menar att den senaste tidens kursnedgångar för bankaktier speglar känslighet inför svagare tillväxtutsikter.

Situationen i euroområdets banksektor är samtidigt mycket annorlunda än hur läget såg ut år 2012, säger Draghi och framhåller att banker i euroområdet har stärkt sina kapitalbaser i betydande grad. Vissa delar av euroområdets banksektor står dock inför ett antal utmaningar, uppger han.

När det gäller den ekonomiska återhämtningen fortgår den i måttlig takt, enligt ECB-chefen som upprepar budskapet att centralbanken vid mars-mötet kommer att gå igenom läget och överväga en möjlig förändring av den penningpolitiska hållningen.

”Fokus för våra överväganden kommer att vara tudelade. För det första kommer vi att utvärdera styrkan i effekten av den låga importerade inflationen till inhemsk löne- och prisbildning samt till inflationsförväntningarna”, säger Draghi.

”För det andra kommer vi, i ljuset av den finansiella oron, att analysera läget kring transmissionen av våra penningpolitiska impulser i det finansiella systemet och särskilt i banksystemet. Om endera av dessa två faktorer utgör nedsiderisker kring prisstabiliteten kommer vi inte att tveka kring att agera”, fortsätter ECB-chefen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.