Drillcon: Minskade investeringar större problem än metallpriser

Vad styr efterfrågan? Metallpriser, tillgång till riskkapital och gruvbolagens strategier. Det anser Drillcons vd Mikael Berglund.

Under Stockholm Corporate Finance Råvarudag går han närmare in på ämnena.

”Det är de här tre sakerna som styr. De senaste åren har gruvbolagens strategier tillkommit. Jag opponerar mig lite grann mot snacket om att metallpriserna går ned. Det gör de inte, de är bra”, säger Berglund.

Metallpriserna är det alltså inget fel på, utom järnmalmspriset.

”Järnmalmspriset kan jag hålla med om, det är inte speciellt imponerande”, säger Berglund vidare. Däremot menar han att den som tycker guldpriset är lågt har väldigt kort backspegel.

”Den som inte får gruvprojekt att fungera till de här metallpriserna kan inte skylla på dessa. Det beror naturligtvis på vad man baserar sina kalkyler på, men jag vill ha slut på snacket att metallpriserna är dåliga”, säger Drillcon-chefen.

Han menar också att tillgång till riskkapital är fortsatt ett problem för de små projekten.

”Däremot gällande gruvbolagens strategier”, säger Berglund och ger ett exempel på ett utdrag ur en intervju med Rio Tinto där minskade investeringar nämns upprepade gånger.

”Ni kan räkna själva hur många gånger han nämner det (minskade investeringar), och det beror inte på att de inte tjänar pengar. De tycker sig ha växt tillräckligt, de har expanderat nog. Det har en betydligt större påverkan på oss, och kanske framförallt på de stora maskintillverkarna som Atlas Copco och Sandvik. För nu har de här byggt ut tillräckligt, nu ska de tjäna pengar”, konstaterar Berglund.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco