Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Drönartillverkare faller efter avslaget exporttillstånd

2014-10-20 08:12

Cybaero, som utvecklar och marknadsför obemannade helikoptrar, handlas ordentligt ned ett par minuter in i handelsdagen.

 Cybaero, som utvecklar och marknadsför obemannade helikoptrar, har fått avslag på sin ansökan om exporttillstånd till den kinesiska kunden Avic. Cybaero har tidigare uppgett att ordern från Avic är värd minst 700 till 800 miljoner kronor de närmaste åtta åren.

Cybaero uppger i ett pressmeddelande att man nu för samtal med Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, och "avser att inkomma med en ny ansökan".

Cybaero skrev ett ramavtal med det kinesiska företaget Avic i juli i år, omfattande leverans av totalt minst 70 helikoptersystem, varav minst 20 under de första tre åren och minst 50 system under de följande fem åren - till ett totalt ordervärde av 700 till 800 miljoner kronor.

"Det är genom tiderna världens största avtal inom vårt segment och bekräftar vår position som världsledande", skrev vd Mikael Hult då.

Men i fredags meddelade ISP att man inte beviljar exporttillstånd baserat på Cybaeros ansökan. ISP har bland annat frågor kring var de inledande 20 systemen ska tillverkas, uppger Cybaero i sitt pressmeddelande.

"ISP:s beslut är naturligtvis ett hack i Cybaeros planering, men eftersom de första leveranserna till AVIC är planerade till andra kvartalet 2015 finns det tid att förtydliga ansökan om exporttillstånd", skriver Cybaero.

Aktien är ned 24 procent i skrivande stund.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom