Duvaktigt Fedbesked höjde humöret på Wall Street

2016-03-17 06:20 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

USA-börserna inledde dagen försiktigt i närheten av oförändrade nivåer. Oväntat duvaktiga uttalanden av Federal Reserves ordförande Janet Yellen i samband med dagens räntebesked gav bränsle till marknaderna. Som väntat hölls styrräntan däremot på en oförändrad nivå.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,4 procent till 17.326. Det bredare indexet S&P 500 ökade med 0,6 procent till 2.027 och tekniktunga Nasdaq Composite steg med 0,8 procent till 4.764.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 6 punkter till 1,91 procent samtidigt som trettioårsräntan var ned två punkter till 2,71 procent.

Federal Reserve beslutade att hålla styrräntan oförändrad i intervallet 0,25 till 0,50 procent. Samtliga ledamöter, förutom Esther George som ville höja räntan med 25 punkter, röstade för dagens besked. För återstoden av 2016 väntas två räntehöjningar, vilket är två färre än vid tidigare bedömning.

Samtidigt sänkte Fed sina förväntningar på BNP-tillväxten för 2016 och 2017. För 2016 väntas BNP öka med 2,2 procent följt av en ökning på 2,1 procent 2017. Tidigare bedömning var en ökning på 2,4 procent 2016 och 2,2 procent 2017.

Dagens Fed-besked bedöms av Aberdeen Asset investeringschef Luke Bartholomew som "mer duvaktigt än väntat, speciellt med den senaste tidens styrka i sysselsättningen och inflationsstatistik".

På marknaden rörde sig guldpriset upp efter Fed-beskedet samtidigt som dollarn tappade mark.

Dagens statistikskörd gav besked om en robust husmarknad och stabilare konsumentpriser. Tillsammans med fallande arbetslöshet har Federal Reserve troligen det underlag de vill se för att höja räntan det här året. Investerarna väntar sig däremot ingen styrränteförändring redan i dag.

Det amerikanska primärvalet fortsätter och demokraternas representant Hillary Clinton vann minst fyra av nattens fem primärval. Donald Trump hade också framgångar i nattens val medan den republikanska kandidaten Marco Rubio valde att avsluta sin presidentkampanj.

Oljepriset rörde sig ordentligt uppåt under dagen. I sektorn avancerade Chevron med 1,2 procent. Inom råvarusektorn förbättrades Alcoa med 6,3 procent och US Steel höjdes 8,2 procent.

Ett annat bolag som visade styrka var Caterpillar med en uppgång på 2,6 procent.

Oracle stärktes 3,8 procent efter att mjukvarujätten överträffade förväntningarna på resultatet sent på tisdagen. Dessutom meddelades att ytterligare 10 miljarder dollar tillförs till det befintliga återköpsprogrammet.

Efter USA-börsernas stängning väntas en rapport från Fedex, som var upp 0,8 procent inför rapportsläppet.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom