Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dyr Saab-radar uppges locka flera länder

2018-02-23 15:03
Globaleye AEW&C är ett exempel på Saabs luftburna övervakning.

Saabs övervakningssystem Globaleye möter stort intresse och det förs "diskussion med länder i Asien, Latinamerika och Europa", säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, till Nyhetsbyrån Direkt.

Globaleye har sålts sedan 2015 och visades på fredagen upp för pressen i Linköping.

I Saabs drygt två år gamla reklamfilm för planet nämns dess förmåga att övervaka både till lands, till sjöss och i luften.

Surveillance-chefen Anders Carp säger att Saab fortfarande är ensamma på marknaden - där konkurrenterna främst är Boeing och Northrop-Grumman - om denna kombination, och förklarar vidare att det nya är att ett Bombardierplan har längre räckvidd än de tidigare Saabflygplanen nu används. Bombardierflygplanet som radarn monteras på snart ska börja med provflygningar.

Carp vill inte yttra sig om hur många system Saab siktar på att sälja eller lämna några prognoser för när fler länder än Förenade Arabemiraten - som köpt tre system - kan tänkas lägga beställningar.

Ordervärdet per system är högt: den order från Förenade Arabemiraten som Saab aviserade i november 2015 var värd 1,27 miljarder dollar, och i januari 2017 nämndes beloppet 236 miljoner dollar - totalt således cirka 12 miljarder kronor.

Dagens pressvisning lockade 25 utländska och 7-8 svenska journalister till Linköping.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom