Dyrt för Peab när bolaget bygger

2016-03-11 06:19 Jon Åsberg
Foto: Marcus Ericsson / TT

Byggbolaget Peab har förlorat nära 3 miljarder kronor de senaste fem åren på storstilade projekt. Bolagets vinst före skatt hade varit 60 procent högre under perioden utan nedskrivningarna.

För en månad sedan skrev Peab ner 800 miljoner kronor på jätteköpcentret Mall of Scandinavia i Solna. Bygget blev betydligt dyrare att färdigställa än beräknat.  Men det var ingen engångsföreteelse. Sedan 2012 har Peab gjort liknande förluster och nedskrivningar på närmare 3 miljarder kronor. Dessa har i första hand avsett Tele2 Arena nära Globen i Stockholm, två projekt i Oslo samt förluster i samband med gruvbolaget Northland Resources konkurs. Vidare har Peab hittills förlorat uppskattningsvis 150 miljoner kronor på nationalarenan för fotboll, Friends Arena.

Branschbedömare menar att förlusterna i första hand beror på att Peab har varit så angeläget att få stora prestigekontrakt att bolaget har lagt för låga anbud. Bolaget har troligen inte heller skyddat sig mot fördyringar genom tillräckligt väl skrivna avtal med beställarna.

Detta är en kortversion av ”Pang i bygget!”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Jon Åsberg

Premiumnyheter

Aktuellt inom