Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dyster Andersson i budgetdebatten

2014-10-23 15:18
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Janerik Henriksson / TT

Tomma lador och stora utmaningar - med svart pensel försvarade finansminister Magdalena Andersson (S) sin budget i riksdagen.

Anna Kinberg Batra (M) högg på att regeringen inte räknat på hur sysselsättningen påverkas.

– Sverige är ett fantastiskt land med stora möjligheter för framtiden, inledde Magdalena Andersson sitt inledande anförande under budgetdebatten.

– Sverige står starkt när vi håller ihop, men vi står inför stora utmaningar, säger hon och fortsatte i en stil som oppositionen nog skulle kunna kalla svartmålning av det aktuella tillståndet i ekonomin och samhället.

– Det kommer att ta många år innan vi uppfyller det finanspolitiska ramverket igen, säger Andersson och talar om stora underskott och att, just det, ladorna ekar tomma.

Hon lyfte också fram Vänsterpartiet, som raskt stängdes ute när Stefan Löfven satte ihop sin regering, men som nu förhandlat för att lova sitt stöd för S-MP-budgeten.

Satsningarna på klimatarbete har en framskjuten roll i den presenterade budgeten och det är också en fråga som är viktig för Sverige att arbeta med, anser Andersson.

– Sverige ska ta en tätposition i klimatarbetet.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra, som också tippas bli Fredrik Reinfeldts efterträdare som M-ledare, undrar varför den nya regeringen inte gör några beräkningar över hur dess förslag kommer att påverka sysselsättningen. Där gapar det tomt, menar hon, i budgeten.

– Det är ändå jobb och tillväxt som är det viktiga, sade Kinberg Batra.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt frågade vad som nu kommer gälla för överskottsmålet och vad samarbetet med S två "vänsterradikala" samarbetspartier har inneburit.

Magdalena Andersson svarade att konjunktureffekten inte räcker för att uppnå målen utan att det också skulle kräva en mycket stor strukturell förändring.

– Det är så illa det ser ut i statens finanser och det är mot bakgrunden av det som jag säger att ladorna är tomma.

Emil Källström, Centerns nya ekonomisk-politiske talesperson, ett av flera nya ansikten i budgetdebatten, sade i sin replik att många ligger vakna på nätterna i oro över vad den rödgröna regeringens politik kommer att innebära för dem. Han räknar upp företagare i tjänstesektorn, lantbrukare och unga.

Källström undrade vad de ska få för svar på sin oro.

– Vi måste finansiera alla våra reformer, därför måste vi göra skattehöjningar, svarade Andersson.

– Tänk om det var så enkelt att bara man sänker skatterna så blir det jobb.

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag beskriver budgetsförslaget som ett "hafsverk".

– De skattehöjningar du räknar med blir inte verklighet för det blir dyrare att arbeta, säger Ullenhag med riktning finansministern.

– Då kommer de skatteintäkterna inte in.

Och Kristdemokraternas nye ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed, kallade budgeten för "löftesbrottsbudget" i sin replikväxling med finansministern. Han beskyller henne för att höja skatten på givmildhet och jobb, genom att regeringen vill ta bort avdraget för gåvor till välgörenhet och höja arbetsgivaravgiften för de över 65 som jobbar.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom