Dystert på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte ned på onsdagsförmiddagen i spåren av de svaga siffror över inköpschefsindex från industrin som kom dagen före.

Runt klockan 11.20 hade OMXS30 sjunkit 1,7 procent till nivån 1.606 och aktier för 4,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten var Frankfurtbörsens DAX-index ned drygt 1 procent och franska CAC-index stod på -1,4 procent.

Inom storbolagsindex var ABB största förlorare med ett tapp på 3,3 procent, följd av Securitas och Alfa Laval som också var ned runt 3 procent. Autoliv och Boliden sjönk cirka 2,5 procent. Samtliga aktier inom OMXS30 låg på minus.

Teknikbolaget Gapwaves, som gjort en riktad nyemission till kurs 29:50 kronor, en rabatt med 17 procent jämfört med tisdagens stängningskurs, backade 10 procent till 32:15 kronor.

Gruvutvecklingsbolaget Nordic Iron Ores aktiekurs mer än fördubblades på onsdagsförmiddagen sedan bolaget rapporterat om ett “positivt utfall” av genomförbarhetsstudien för Blötberget.

Cell Impact sköt i höjden efter att bolaget meddelat en order avseende serieproduktion och leverans av flödesplattor med start i sista kvartalet 2019. Aktien steg initialt närmare 30 procent efter att ordern blivit känd och låg vid klockan 11.20 på plus 15 procent.

Academedia gick också mot strömmen, aktien ökade 0,6 procent. Utbildningsföretaget meddelade på morgonen att antalet barn och elever i bolagets tre skolsegment ökade med 3,4 procent i det första kvartalet av det brutna räkenskapsåret 2019/20, jämfört med motsvarande period föregående år.

Även Hexpol klarade sig bättre än index. Aktien låg på +0,1 procent till 73:90. DNB Markets har höjt riktkursen för Hexpol till 92 kronor från 90 kronor och upprepade sitt köpråd.

Sectra handlas från och med onsdagen utan rätt till inlösen i sitt inlösenprogram om 4:50 kronor per aktie, som bolaget har i stället för ordinarie utdelning. Aktien var ned drygt 4 kronor.

Från USA i eftermiddag kommer ADP privat sysselsättning för september, som ibland kan ge en hyfsad vägledning inför den officiella jobbstatistiken som publiceras på fredag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.