Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dystra utsikter för diamantbranschen

2019-08-20 11:05
Foto: Xinhua/TT

Den internationella diamantbranschen har haft ett tufft år hittills med fallande priser på rådiamanter och en svag försäljning av slipade juveler.

Branschledande De Beers tar till exceptionella åtgärder för att hantera efterfrågenedgången, men någon förbättring i närtid är knappast att vänta, enligt flera bedömare.

Ett tydligt tecken på recessionen i branschen är att importen av rådiamanter till Surat i den indiska delstaten Gujarat, där omkring 90 procent av världens rådiamanter slipas, under det första halvåret föll till den lägsta nivån på åtminstone ett decennium. Under perioden april till juli minskade importen med 28 procent, jämfört med samma period året innan, enligt Times of India.

"Tyngda av stora lager, fallande efterfrågan, lägre priser på slipade stenar och osäkerhet i spåren det amerikansk-kinesiska handelskriget har sliperierna skjutit upp sina köp av rådiamanter", skriver tidningen.

De Beers har inför augusti månads försäljningscykel, där ett begränsat antal auktoriserade sliperier köper större mängder rådiamanter, låtit förstå att köparna kommer att tillåtas avstå från 50 procent av det tillgängliga utbudet. Normalt väntas de köpa allt som erbjuds.

Bolaget fördubblar också de återköp av visst gods som normalt genomförts till bestämda priser, enligt branschanalytikern Rapaport.

"De Beers föredrar att reducera utbudet, snarare än att sänka priserna", kommenterar en mäklare.

I förra månadens försäljningscykel var den sålda volymen den lägsta någon månad sedan slutet på 2015. Sett till de första halvåret har De Beers försäljning minskat med 25 procent jämfört med 2018. Motsvarande siffra för ryska Alrosa, den andra av världens stora producenter, är 34 procent.

Enligt Times of India uppgår lagren hos sliperierna i Indien i dagsläget till "obegripligt" höga nivåer och situationen jämförts med situationen i samband med finanskraschen 2009.

"Diamantbranschen är på väg mot ännu värre dagar. /…/ För närvarande ser läget dystert ut inför den kommande julsäsongen", säger en analytiker till tidningen.

Utvecklingen under året har satt avtryck även i resultaten för juvel- och smyckesförsäljarna. Senast i raden är australiska Michael Hill, som rapporterade minskad försäljning i jämförbara butiker med hänvisning till utmanande och konkurrensutsatta marknader.

Även på världens börser har diamantproducenterna pressats. Stockholmslistade Lucara Diamond har fallit 14 procent hittills i år och har sedan topparna för tre år sedan rasat över 70 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom