East Capital behåller personalen

Silly avslutar veckan med en fet sammanfattning av de senaste dagarnas händelser i branschen. För den som orkar läsa hela vägen bjuder kusinerna Sundqvist på det avslutande skvallret.

East Capital fortsätter att blöda men enligt grundarenKarine Hirnär några nya uppsägningar inte aktuella. Det framgår av en intervju i senaste utgåvan av nyhetsbrevet Fond & Bank.

FastighetsbolagetGranen Holding förstärker teamet med två nya namn. Det ärMattias Anderssonsom blir ny Business controller. Han kommer närmast från Landic Sweden. Ny investment manager blirMartin Kjellströmmed bakgrund påGE Real Estate ochPricewaterhousecooperscorp-avdelning.

Kent Hertzell blir senior rådgivare påStockholm Corporate Finance. Han lämnade under hösten posten som vice vd och finanschef påHL Display. Han har tidigare varit med och grundatUnited Brokers och Stockholm Fondkommission.

– Vi kommer att fortsätta att söka medarbetare med kompletterande nätverk och nischkompetens, säger vdPeter Enströmi ett pressmeddelande.

STRICT Corporate Finance (som ägs av1,18 Strict AB) meddelar att bolaget kommer att nischa in sig på problemlösning och rekonstruktioner i mellanstora industriföretag.

Agne Pettersson,med bakgrund på bland annatCashguard ochPosten, blir ny vd. STRICT söker nu ytterligare personer med erfarenhet från industri- och tjänsteföretag. Tidigare vdBjörn Johannessonlämnar firman tillsammans med ytterligare ett par anställda.

EFG Investment Bankbyter namn tillEFG Bank. ”Namnbytet sker för att bättre reflektera verksamhetens utbud av finansiella tjänster, med kapitalförvaltning, finansiella investeringar, utlåning, pensions- och försäkringslösningar”, skriver banken i ett pressmeddelande.

– Namnbytet till EFG Bank känns helt rätt. Vårt tidigare namn representerade inte vår omfattande och snabbväxande verksamhet, eller vår position hos institutioner, privatpersoner och externa distributörer, sägerMartin Nilsson,vd på EFG Bank, i ett pressmeddelande.

Silly gillar cash. På det spåret meddelar valutaväxlingsföretagetX-changeattAnders Krook blir ny vd för den skandinaviska verksamheten. Han har det det senaste året varit vice vd.

På annat håll ser Silly attTomas Ernhagenblir ny chefekonom påFastighetsägarnai Stockholm. (Hur var det nu med s eller inte i chef(s)ekonom?) Ernhagen kommer närmast frånRiksbankendär han var chef för handlarbordet.

I nyhetsbrevet Fond & Bank läser Silly också attRichard Erikssonblir ny marknadschef påEnter fonder. Han lämnar därmed SEB Wealth Management. I nyhetsbrevet noteras också attEric Friebergutsetts till ny chefsjurist påRiksbankendär han arbetat sedan 2000.Atlant Fonderhar också fått en ny vd iEva Olsson.

Trots de tråkiga tiderna på börsen är det inte dött på fondfronten.Systematiska fonder lanserar en ”BAS”-fond som ska ge stabil avkastning till låg risk. ”Fonden investerar bl a i aktier, penningmarknadsinstrument och aktiemarknadsderivat”, skriver Systematiska.

Thenberg & Kinde fondkommissionutökar handeln med Macro Hedge som slog det mesta under 2008 (hejaPekka!). T & K vågar sig till och med på att meddela att ”mycket talar för att även 2009 blir ett bra år för makrofonder”.

Fet avkastning talar också gamlaAvanza-hopparna bakomJibréus & Ölvestad Alternativa Investeringar om.Marcus Jibréus med flera år i Avanzas koncernledning och partnernMarcus Ölvestad rullar ut tre nya fonder under första kvartalet.

Realfond SkogochRealfond Brasilienhar tämligen lågmälda avkastningsmål men häftigare blir det iRealfond Rysslandsom har en ”förväntad värdeökning” på 200-230 procent på tre år. J & Ö får hoppas att Ryssland flyttat ut ur den finansiella isboxen innan dess.

Till sist rörs Silly avSven-Ivan Sundqvists(SIS:et iSIS Ägarservice) försvarstal till sin kusinMaths O Sundqvist.I sista upplagan avÄgarna och maktenbreder Sven-Ivan ut sig i ett maffigt förord där bland annat kusinens finansiella problem berörs.

SIS ikläder sig åter rollen som ekonomijournalist och berättar hur han skulle beskrivaCarnegieskraschlandning i november och Maths O Sundqvists ansvar.

”Det finns nu anledning att undersöka om det inte i första hand är Carnegies osunda bonussystem som Carnegie snubblat på, snarare än kusinens vidlyftiga investeringar i börsaktier.Bonusgiriga tjänstemänhar drivit utvecklingen med en lättpåverkad, riskvillig och extremt lönsam Sundqvist framför sig och orsakat bankkraschen. När banken fifflade med redovisningen av nettoexponeringen motFinansinspektionenvar dess saga all”, skriver Sundqvist men konstaterar sedan:

”Artikeln hade ju aldrig blivit publicerad eftersom jag rimligen ansetts jävig. Men i denna bok är det jag som bestämmer.”

Silly kan bara instämma och tacka för alla åren med Ägarna och makten. Silly vill också meddela att den kompletta samlingen kommer att flyttas till en mer framträdande plats i bokhyllan då samlarvärdet nu ökar kraftigt i och med sista upplagans utgivning. (Erik Penser och andra kräsna samlare göre sig icke besvär att lämna bud på hela eller delar av samlingen då den är alltför högt skattad).

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets