ECB inleder jakt på höga bankbonusar

Europeiska centralbanken ECB:s bankövervakningsfunktion tar ytterligare ett steg efter att ha propagerat mot utdelning av 2019 års vinst. Nu varnas banker också för att betala ut för höga bonusar till ledningen i ljuset av den pandemikris som pågår, enligt uttalanden som ordförande Andrea Enria gjort för Financial Times.
ECB inleder jakt på höga bankbonusar - andrea-enria-700_binary_6992262.jpg

Bankerna bör vidta “extrem måttfullhet” i bonusprogram detta året och om detta inte hörsammas kommer ECB:s bankövervakningsenhet att ingripa, enligt Andrea Enria.

“Måste vi spela den rollen så får det bli så”, sade han.

Det är hög tid för kapitalåterhållsamhet, enligt ordföranden, och många banker har redan agerat för att reducera bonusar.

Bankernas skick anses inom centralbanksvärlden som klart stabilare än vid den senaste finanskrisen, då en betydande andel stod på randen till kollaps.

I den här krisen är det alltså inte hotande konkurser i sektorn som oroar, utan säkerställandet av banksektorns funktion som utlåningsmotor av de stödpaket som lösts ut av regeringar och centralbanker till företag och hushåll som i sin tur står mitt i krisen och hotas av stora intäktsbortfall eller konkurs och behöver nödlån.

ECB:s jakt på vinst- och bonusutbetalningar grundar sig således i att utlåningen ska maximeras genom att bankerna har kapital kvar i balansräkningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.