Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

ECB-ledamot: Inflationsmålet missas

2015-10-15 08:53
ECB-ledamoten Ewald Nowotny. Foto: AP Photo/Ronald Zak/TT

Europeiska centralbanken missar uppenbarligen sitt inflationsmål på 2 procent. Det konstaterar ECB-ledamoten och Österrikes centralbankschef, Ewald Nowotny, enligt Dow Jones Newswires.

Huvudorsaken bakom den låga inflationen är det dramatiska fallet i oljepriserna sade Nowotny, som samtidigt noterade att även kärninflationen är under målet.

"Det är uppenbart att vi behöver en starkare ekonomisk tillväxt i ett sådant läget för att minska arbetslösheten och få oss närmare till vårt mål om prisstabilitet", sade ECB-ledamoten, som betonade vikten av en ökad konkurrenskraft i regionen.

Ytterligare verktyg behövs därför - både strukturella reformer och åtgärder för att stimulera efterfrågan, uppgav ECB-ledamoten.

"ECB använder de penningpolitiska verktyg som finns till förfogande, men enligt min åsikt är det ganska uppenbart att den nuvarande makroekonomiska situationen kräver ytterligare verktyg", sade han.

"Överraskande mjuk ECB-signal (Nowotny) bäddar för mer expansion. Pressar Riksbanken till mer", kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Berqqvist, som tolkar budskapet som att ECB inte uppskattar den senaste tidens eurostyrka.

Under föregående månad sjönk KPI för euroområdet tillbaka i negativt territorium, något som ökade förväntningarna på ytterligare åtgärder från ECB.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom