Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

ECB säger nej till Grekland

2015-01-26 06:43
Alexis Tsipras, ledare för Syriza. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris/TT

Den europeiska centralbanken ECB tänker inte gå med på någon skuldavskrivning för Grekland. Det gjorde en av bankens styrelseledamöter klart dagen efter vänsterpartiets Syrizas stora seger.

– Det är inte upp till ECB att avgöra om Grekland behöver skuldlättnader, säger styrelseledamoten Benoit Coeure i en intervju med den tyska affärstidningen Handelsblatt.

– Men det är absolut klart att vi inte kommer att kunna gå med på en skuldlättnad som inkluderar grekiska statsobligationer, fortsätter han.

Tidigare hade den brittiske premiärministern David Cameron varnat för att osäkerheten kommer att öka i Europa efter söndagens skrällseger för det grekiska vänsterpartiet Syriza.

"Det grekiska valet kommer att öka den ekonomiska osäkerheten i Europa. Därför måste Storbritannien hålla sig till sin plan för att leverera trygghet på hemmaplan", löd Camerons kommentar enligt hans officiella Twitterkonto.

Solidarisk anda

Frankrikes president, vänstermannen François Hollande, var däremot snabb att gratulera Alexis Tsipras och hans Syriza till segern. I ett uttalande från presidentens kansli uttrycker Hollande sin önskan att få utveckla samarbetet mellan de båda länderna i syfte att "främja tillväxt och stabilitet för eurozonen i en progressiv, ansvarsfull och solidarisk anda - som utgör kärnpunkten i de europeiska värderingar som vi delar".

Från svensk sida säger finansminister Magdalena Andersson (S) att hon gläds mer åt att extremhögerpartiet Gyllene gryning inte gick så mycket framåt än åt Syrizas framgångar, när hon kommenterar valet i SVT:s Agenda. Hur reaktionerna blir hos euroländerna om Grekland vill omförhandla lånen återstår att se, enligt henne.

– Det inte är uppenbart att det är en enkel lösning för de andra euroländerna om grekerna inte skulle vara med i euron längre. Euroländerna har ju lånat ut i euro och om grekerna inte är med i euron kommer det vara svårt för dem att eventuellt betala tillbaka, säger hon i Agenda.

Förhandlingsutrymme

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist oroas av att retoriken i valrörelsen kan ha skapat orealistiska förväntningar hos den grekiska allmänheten.

– Jag oroas av det som har sagts i valrörelsen, därför att det är krav både på att åtstramningspolitiken ska läggas åt sidan och omförhandlingar av skulderna. Man har därmed skruvat upp förväntningarna hos grekerna att det kommer att komma en förändring.

Bergqvist uppfattar det som att det finns en öppning för att omförhandla skulden, men det handlar inte om att skriva ned någon skuld utan om att omförhandlar räntevillkor och kanske även att förlänga löptiden.

– Där finns det ett förhandlingsutrymme mellan Grekland och resten av EU. Men en sådan eftergift från kreditgivarna kommer att kräva någon typ av motreaktion.

Mardrömscenariot är att Grekland väljer att lämna eurosamarbetet.

– Det finns flera som hävdar att i dag så klarar eurosamarbetet att ett land skulle lämna samarbetet, man jag tror att man kraftigt underskattar riskerna. Om Grekland skulle lämna så har vi ett helt nytt samarbete. Då kommer inte längre prata om att det finns en euro, utan vi kommer att prata om att det finns tyska euro, franska euro italienska euro.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom