Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EFG Bank i stor finansskandal

2010-11-17 07:41

Uppemot 100 svenska kunder i EFG investmentbank har fått sina miljoner investerade i ett onoterat amerikanskt bolag vars aktier är helt värdelösa. Nu börjar härvan nystas upp. 

I slutet av förra månaden kunder Affärsvärlden Silly Season berätta om ledningsraset i EFG.

Läs artikeln om avhoppen här!

Vd Lars Bjerrek, vice styrelseordförande Per Axman och CRO Per Olof Norin slutade alla i samma veva.

Samtidigt slutade Carnegies tidigare chefsjurist Björn Nilsson på EFG efter att bara varit på banken i två månader. Enligt uppgifter till DI upptäckte han saker på investmentbanken som gjorde att han absolut inte ville vara kvar.

Och idag klarnar det kring varför cheferna på EFG har flytt i det tysta. En tidigare anställd på EFG är delgiven misstanke om brott. Men historien börjar redan 2008, skriver DI.

Då började kunder på EFG Bank höra av sig efter att de upptäckt att de satt med värdelösa aktier i ett onoterat amerikanskt bolag.

Freestar Technology, eller Rahaxi, som bolaget heter idag har framställts som ett bolag på Nasdaq. Men aktien är inte noterad på någon handelsplats. Enligt amerikansk lag får inte aktien som är ”restricted” säljas om inte bolaget tillåter det. 

Efter att en kund upptäckt sitt värdelösa innehav gjordes en polisanmälan. Sedan dess har allt fler kunder hört av sig till banken.

I ett enskilt fall som kommit till DI:s kännedom har en kund förlorat minst 30 miljoner kronor. Och det är bara en av många förmögna kunder som drabbats.

Bernt Isaksson, kriminalkommissarie på länskriminalen i Stockholm uppger för tidningen att han inledde förundersökning om det misstänkta bedrägeriet i mars. Han uppger till tidningen att förhör har hållits med alla som kan tänkas ge information i ärendet.

Det omfattande ledningsraset i EFG vittnar om att bankledningen varit medveten om handeln med den värdelösa aktien Freestar. Men EFG:s vd Lars Thorén kan inte uttala sig om saken.

- Jag får inte säga någonting annat än att vi hösten 2009 gjorde en utredning som ledde till en rapport till Finansinspektionen om en så kallad väsentlig händelse. Detta ledde till att FI och länskriminalen inledde en förundersökning, säger han till DI.

Kriminalkommissarie Bern Isaksson uppger att det inte bara är EFG som handlat med den värdelösa aktien.

- Den här aktien har funnit hos flera kapitalförvaltare, det ska man veta. Den har funnits på flera ställen, varav EFG är ett, säger han till DI.

Hur det kan komma sig att flera kapitalförvaltare köpt en onoterad aktie med restriktioner är för kommissarien en gåta.

- Var går ribban för en diskretionär förvaltare? Jag är chockerad över hur lite kunskap det finns inom de finansiella instituten, säger han till DI.

Just nu pågår förundersökningen för fullt. Ett eventuellt åtal kommer att väckas under 2011.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom