Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Efter Fukushima älskar jag kärnkraft"

2011-04-07 09:48
George Monbiot, zoolog, miljöaktivist, författare och kolumnist för the Guardian. Foto: Scanpix

De senaste 25 åren har anitkärnkraftslobbyn blåst upp följderna av katastrofen i Tjernobyl. Men sanningen är att katastrofens långsiktiga hälsoeffekter är mycket små. Det skriver en av Englands mest kända miljöaktivister, George Monbiot, som numera stödjer kärnkraften till fullo.

”De senaste 25 åren har antikärnkraftslobbyn blåst upp antalet döda och skadade från katastrofen i Tjernobyl. De har visat upp deformerade spädbarn som det vore en medeltida cirkus. De hävdar nu att nu 985 000 människor har dött till följd av Tjernobyl-olyckan och att även kommande generationer ska slaktas av den. Det som hävdas är inte sant”, skriver Gerorge Monbiot, i The Guardian.

”Det är vår plikt att fälla våra omdömen efter att vi tagit del av den bästa informationen som finns tillgänglig. Det är vi skyldiga att göra[… ]Ett stort misstag har begåtts av den här rörelsen . Det måste vi rätta till”, skriver Monbiot. 

Miljöaktivisten har tidigare skrivit i brittisk press om varför han nu helhjärtat stödjer kärnkraft.

Hans artikel ”Varför Fukushima fick mig att sluta oroa mig och älska kärnkraft” har skapat stor debatt.

Han menar i den artikeln att katastrofen i Japan fick honom att ändra sin syn på kärnkraft. Detta  eftersom skadorna som uppkom efter katastrofen har varit relativt små.

”Ett dåligt kraftverk med knapphändig säkerhet drämdes till av en monsterjordbävning och en oerhörd tsunami. Elektriciteten slogs ut, likaså kylningssystemet. Reaktorerna började explodera och smälta ned. Olyckan exponerade arvet av fattig design och snabba lösningar. Trots det, har ingen så vitt vi vet, drabbats av en dödlig dos strålning, skrev George Monbiot, i The Guardian.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom