Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Efter skandalen: Här är Samsungs nya flaggskepp

2017-03-30 10:21
Samsungs Koh Dong-jin visade nya Galaxy S8 och S8 Plus under onsdagens stora event. Foto: AP Photo / Mary Altaffer

Lanseringen av Galaxy Note 7 resulterade i en av de största flopparna någonsin i mobilvärlden. Nu är Samsung tillbaka med sin första toppmodell efter skandalen.

Det har skrivits spaltmeter efter spaltmeter om Galaxy Note 7. Bjässetelefonen skulle bli Samsungs efterlängtade seger över Apple och Iphone. I stället förvandlades lanseringen till en mardröm.

En och en halv månad efter att Samsung presenterat telefonen kom beskedet att all produktion och försäljning stoppas. Detta efter flera uppmärksammade fall där mobilen började brinna vid laddning.

Drygt ett halvår senare är Samsung tillbaka.

Under onsdagskvällen lanserades flaggskeppsmodellerna Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus under pompa och ståt.

Rent designmässigt har de nya telefonerna tagit ett tydligt steg framåt gentemot förra årets modeller. Den tydligaste skillnaden är att Samsung nästan har lyckats trimma bort all död yta på framsidan. På Galaxy S8 utgörs 88,6 procent på fronten av aktiv skärmyta. Det är betydligt mer än vad lyxmodellerna hos konkurrenterna Sony och Apple kan erbjuda. Konstruktionen med de supertunna skärmarna har Samsung döpt till ”Infinity Display”.

För att lyckas med det har Samsung tagit bort den fysiska hemskärmsknappen. Den är ersatt med en pekkänslig yta där virtuella knappar, eller ikoner, för hem, tillbaka och meny nu syns i nederkant på skärmen.

Batterisäkerhet togs upp under presskonferensen. Men det blev inte en lika framträdande punkt som många hade trott i förväg. Samsung berättade bland annat om hur man skapat en process sina fabriker där varje batteri måste gå igenom åtta kontrollsteg innan de är godkända.

Den 5,8 tum stora skärmen på Galaxy S8 har 2960 x 1440 bildpunkter. Skärmpanelen på storebror Galaxy S8 Plus mäter 6,2 tum med samma upplösning. Nytt för i år är också att skärmarna stödjer HDR.

Bland andra finesser som telefonerna märks bland annat vattentålighet (IP68-klass) och 12-megapixlarskameror. Mobilerna blir också de första att lanseras med Samsungs digitala röstassistent Bixby, som än så länge bara kan förstå engelska och koreanska.

Svensk lansering sker 28 april.

Kalle Wiklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom