Efter tre räntehöjningar – Federal Reserve väntas bryta sviten

Efter räntesänkningar vid tre möten i rad väntas Federal Reserve inte röra styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 10-11 december.
Efter tre räntehöjningar – Federal Reserve väntas bryta sviten - jerome-powell-federal-reserve-700_binary_6949018.jpg

Olika enkäter visar att en klar majoritet av tillfrågade analytiker räknar med att styrränteintervallet kommer att lämnas oförändrat på 1,50-1,75.

Vid mötet den 29-30 oktober sänktes målet för Fed funds med 25 punkter, till ett intervall om 1,50-1,75 procent. Det var då tredje mötet i rad som räntan sänktes. Kommittén hänvisade fortsatt till inverkan av den globala utvecklingen på den ekonomiska utvecklingen, liksom till dämpat inflationstryck.

Vid den efterföljande presskonferensen sade Fed-chefen Jerome Powell att styrräntan sänktes för att underlätta för fortsatt ekonomisk tillväxt och för att försäkra ekonomin mot risker. Han sade också att Fed bedömer att den nuvarande hållningen i penningpolitiken kommer att förbli lämplig, men centralbanken kommer att svara om utsikterna skulle förändras påtagligt.

Trots räntesänkningar vid tre möten i rad fortsatte president Donald Trump att kritisera centralbanken efter oktobermötet. Han skrev på Twitter att “folk är väldigt missnöjda med Jay Powell och Federal Reserve”, och att USA bör ha “lägre räntor än Tyskland, Japan och alla andra”.

“Kina är inte vårt problem, Fedeal Reserve är det”, skrev Trump.

I ett anförande den 13 november sade Jerome Powell att utsikterna för den amerikanska ekonomin är gynnsamma, men betydande risker kvarstår. Han upprepade samtidigt att policyn är lämplig så länge som ekonomin stannar kvar på banan.

“Vi anser den nuvarande penningpolitiska hållningen sannolikt kommer att vara fortsatt lämplig så länge som inkommande information om ekonomin förblir i stort sett förenlig med våra utsikter om måttlig tillväxt, stark arbetsmarknad och inflation nära vårt symmetriska 2-procentsmål”, sade Powell.

Fedchefen upprepade också budskapet om att nuvarande hållning är lämplig i ett anförande den 26 november, då han också beskrev USA-ekonomin som att glaset fortfarande var mer än halvfullt.

“Vi bedömer att nuvarande penningpolitiska hållning troligen kommer att fortsätta vara lämplig så länge som inkommande information kring ekonomin i stora drag är förenlig med våra utsikter”, sade han”, sade Powell.

Capital Economics skriver i ett kundbrev att ett mindre duvaktigt språk från Fedledamöterna, i kombination med avtagande nedsidesrisker, gör att de räknar med att Fed nu är färdiga med sina räntesänkningar för den här gången och att styrränteintervallet kommer att förbli oförändrat till åtminstone slutet av 2021.

Capital Economics noterar Jerome Powells upprepade påpekanden om att policyhållningen “troligen kommer att förbli lämplig”, om utsikterna inte ändras tydligt.

“Utvecklingen sedan förra mötet har generellt gett stöd till Feds nya hållning. Nedåtriskerna mot ekonomin, som helhet, verkar avta. Det är sant att utsikterna för ett fas ett-handelsavtal med Kina har mörknat något de senaste dagarna, men det verkar ändå mest troligt att importtullarna på återstoden av importen från Kina, som enligt planen ska införas om några veckor, kommer att skjutas upp”, skriver ekonomerna.

Capital Economics tillägger att den globala ekonomiska bilden ser ut att ljusna något, något som bland annat märks av att Markits globala industri-PMI steg över 50 i november, för första gången sedan i april.

“Det ser fortsatt ut som att ekonomin närmar sig en vändpunkt, och vi räknar med att de mjukare finansiella förhållandena i år kommer att leda till en stabilisering följt av en uppgång i den ekonomiska tillväxten under 2020”, skriver ekonomerna.

Ekonomerna på SEB noterar för sin del att marknadsprissättningen ligger helt i linje med Feds pausbudskap, vilket innebär att räntebeslutet den 11 december mer eller mindre redan är klart.

“Fed kommer att fortsätta att lyfta såväl kvarstående osäkerhet från den globala utvecklingen som dämpad inflation, vilket innebär att dörren för ytterligare lättnader förblir öppen. Men det finns inget i den senaste Fedkommunikationen som tyder på att Fed siktar på några förändringar i policyn på kort sikt”, skriver de.

SEB-ekonomerna ser dock fortsatt utrymme för ytterligare lättnader från Fed, och de tror att en ny sänkning kan komma i januari eller i mars. De räknar också med att fokus nu i allt högre grad kommer att riktas mot Feds översyn av penningpolitiken, som väntas bli klar i mitten av nästa år.

“Vi räknar med att slutsatserna kommer att bli duvaktiga och att Fed signalerar en beredskap att låta den nuvarande expansionen löpa vidare en längre period och öppna för att låta inflationen temporärt skjuta över målet efter en lång period med inflation under målet”, skriver de.

“Det betyder att räntehöjningar ligger långt borta och att utsikterna för såväl policyn som marknadsräntor fortsatt väger över mot nedsidan”, fortsätter SEB-ekonomerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.